Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

«ΛΥΡΙΚΗ ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ» με την Μαρίτα Παπαρίζου υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού


Αθήνα 16 Ιουλίου. Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεµατιάς, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, παρουσιάστηκε συναυλία µε τίτλο «Λυρική Επτάνησος» αφιερωµένη στους επτανήσιους συνθέτες: Σπ. Ξύνδα, Π. Καρρέρ, Δ. Λαυράγκα, Γ. Λαµπελέτ, Ν. Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο, Σπ. Σαµάρα. Την Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Αθηναίων και την Μεικτή Δηµοτική Χορωδία, διεύθυνε ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός.

Ο κύριος Κατσαρός διηύθυνε όπως πάντα με το γνωστό μεράκι και την αγάπη του για την έντεχνη μουσική. Η διεύθυνση του δείχνει πολύ προσωπική, λιγότερο κλασικίζουσα και παραπέμπει στην μουσική της ποπ ορχήστρας.

Σολίστ της βραδιάς ήταν η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου η οποία διαθέτη εντυπωσιακή σκηνική παρουσία και φωνή. Μετά ένα σύντομο ορχηστικό introduction παρουσιάστηκε η κυρία Μαρίτα Παπαρίζου με έντονα βαμμένα τα μάτια της με βεραμάν σκιά. Οι άριες που διάλεξε δεν νομίζω ότι βοήθησαν την ιδιαίτερη ποιότητα της φωνής της. Φαίνεται ότι ίσως και να ξεκίνησε σαν δραματική σοπράνο γιατί η φωνή της

δημιουργεί ένα αδύνατο καινό στο πέρασμα από την χαμηλή στην υψηλή περιοχή, και τα κέντρα της είναι αχνά. Χρησιμοποιεί στήθος στις χαμηλές νότες και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό εφε. Στην άρια με τις κολορατούρες στο Κερκυραϊκό ξέφυγε λίγο αλλά εντυπωσίασε.

Την διδασκαλία της χορωδίας έκανε ο Σταύρος Μπερής που και την διηύθυνε σε δυο τραγουδάκια περιέργως με συνοδεία πιάνου? – κι ενώ υπήρχε αυτή η μεγάλη ορχήστρα.

Αυτά τα έργα με την έντονη Ιταλική τεχνοτροπία του βερισμού και του μπελκαντο δεν

μπορούνε να συγκριθούνε με τα αντίστοιχα αριστουργήματα του είδους και γι αυτό ξεχάσθηκαν. Η όποια αναβίωση θα παραμείνει πρόσκαιρη και θα ξαναπέσουν στην λήθη.

Η συναυλία τελείωσε με τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος, που ύστερα από όσα είχαμε ακούσει έκλεψαν την παράσταση.

Ο κύριος Κατσαρός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και η Συμφωνική του Δήμου Αθηνών ήταν άψογη. Κρίμα που οι ιθύνοντες του Θεάτρου Ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου δεν έκαναν αρκετή διαφήμιση και το θέατρο ήταν μισοάδειο. Ούτε είδα τον Δήμαρχο η έστω κάποιους από το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου να παραβρεθούν σε μια τόσο ενδιαφέρουσα συναυλία για τον δήμο τους.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η Δημαρχεία του Χαλανδρίου δεν έχει ταχτοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα όταν τελείωσε η συναυλία στις έντεκα το βράδυ να μην

υπάρχει λεωφορείο γιατί το τελευταίο από εκεί φεύγει στις έντεκα ακριβώς!

(Φωτογραφίες: Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός με την Συµφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήµου Αθηναίων, η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός με την σοπράνο Κυριακούλα Τσαγγαράτου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου