Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

5ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Mόσχα, 22 Ιουλίου 2019
Αγαπητοί φίλοι,
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη», που αποτέλεσε σύμπραξη σειράς Φορέων, όπως το Μανιατάκειο Ίδρυμα, το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Παμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά και Η.Π.Α.
Σε ένα εκπάγλου κάλλους ειδυλλιακό τοπίο, μέσα σε ένα κτήμα με φόντο τα διάφανα γαλάζια νερά και το μαγευτικό κάστρο της Κορώνης για 5η συνεχόμενη χρονιά το Μανιατάκειο ΄Ιδρυμα άοκνα, με προσήλωση, σεβασμό στην παράδοση και στον τόπο, φιλοξενεί περί τους 40 σπουδαστές, 40 Ελληνόπουλα από Καναδά και Αμερική [μεταξύ αυτών εφέτος συμμετείχαν και 5 Ρώσοι Φιλέλληνες σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας από την δική μαςΟδησσό] και, προσκαλώντας καθηγητές ως ομιλητές, προβαίνει σε μία σφαιρική, πολυεπίπεδη μύηση των σπουδαστών με την ελληνική ιστορία, τις ιδιαιτερότητες του τόπου της Μεσσηνίας, τα προϊόντα της, καθώς και αναπτύσσει φιλοσοφικές συζητήσεις με θεματική τη θέση του ανθρώπου στο σύπαν, την προέλευση της ζωής, τον προορισμό του ανθρώπου.
Ομιλίες για την ιστορία του τόπου της Κορώνης, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, κα δη της ελιάς και του οίνου, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, σπουδαστών και καθηγητών, οι οποίοι την Πέμπτη 18 Ιουλίου τ.ε. αποτελέσαμε μία αρμονική, μεγάλη, διεθνή οικογένεια, μπολιασμένη από αγάπη για την Ελλάδα, εμπνεόμενη από τον περιβάλλοντα χώρο, τα χρώματα, τους ήχους, το φως, τον αέρα, τις ευωδιές και μυρωδιές, το άρωμα ΕΛΛΑΔΑΣ.
Εξαιρετικοί οικοδεσπότες οι Ελένη και Δημήτριος Μανιατάκη, που μάς δώρισαν απλόχερα την αγάπη, την ζεστή φιλοξενία τους, την μέριμνα και φροντίδα τους.
Το πρόγραμμα των εισηγήσεων στο Συνέδριο παρατίθεται κατωτέρω.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας-Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Ελένη Αλειφέρη, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα Δρος Δώρας Γιαννίτση «Κοινές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού και ρωσικού λαού. Η συμβολή της Ρωσίας στην απελευθέρωση των Ελλήνων. Η θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου», η οποία εστίασε στην ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητα των δύο λαών, των δύο κόσμων μας, επικεντρώθηκε δε στην ιστορική και θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Πράγματι, είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία του ελληνικού και ρωσικού κόσμου, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά, μάς παραπέμπει στην μυθολογία  και συνεχίζει με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη, με τον εποικισμό, τη δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών σε όλη την Παρευξείνια Ζώνη, ενώ από  το Μεσαίωνα και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο με την βάπτιση το 988 μ.Χ. του Ρώσου ηγεμόνα του Κιεβου, του πρίγκηπα Βλαδίμηρου, στη Χερσόνησο της Ταυρίδας (αρχαία ελληνική αποικία 4ου αι. π.χ.), ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, των δύο, πλέον, ομόδοξων λαών, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς.
Στα δύσκολα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, Έλληνες λόγιοι, καλλιτέχνες και κληρικοί από το Βυζάντιο ταξίδευαν στη Ρωσία, εύρισκαν καταφύγιο στην ομόδοξη χώρα και ταυτόχρονα μετάφραζαν, δίδασκαν, φιλοτεχνούσαν εικόνες, έλυναν δογματικές και κανονικές διαφορές και λειτούργησαν ως ένας ζωντανός δεσμός της ορθόδοξης Ρωσίας με τις θρησκευτικές, τις μοναχικές και τις καλλιτεχνικές παραδόσεις της Ορθόδοξης Ανατολής, που εκπροσωπούσε ο Ελληνισμός.
Η νεότερη πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ρωσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και πορεία του ελληνικού κόσμου. Ρώσο-Τουρκικοί πόλεμοι του 18ου αιώνα (1768-1774, 1788-1791) κατά τους οποίους ο υπόδουλος στον οθωμανικό ζυγό ελληνικός πληθυσμός συμετέχει στο πλευρό του ρωσικού στρατεύματος και στη συνέχεια επαν-εποικίζει τη Νότια Ρωσία, την ιστορική Ταυρίδα, ίδρυση το 1800 της Ιονίου Πολιτείας (Ναύαρχος Ουσακώφ) του πρώτου στην ιστορία ανεξάρτητου ελληνικού κρατιδίου, ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 στην Οδησσό, δραστήρια συμμετοχή της ρωσικής διπλωματίας στην υπόθεση λύσης του Ελληνικού Ζητήματος, με αποκορύφωση τη θρυλική Ναυμαχία του Ναυαρίνου – κορυφαίο και καθοριστικό για την έκβαση του ΑΓΩΝΑ ιστορικό γεγονός, όταν ο ηνωμένος άγγλο-γάλλο-ρωσικός στόλος εξουδετερώνει τον τούρκο-αιγυπτιακό στόλο και για πολλούς ιστορικούς θεωρείται ο προάγγελος της Απελευθέρωσης, Ρώσο-Τουρκικός Πόλεμος 1828-1829, με την νικηφόρο για τη Ρωσία έκβαση του οιποίου η Πύλη υποχρέωνε την Πύλη να παράσχει στους Έλληνες αυτονομία (Συνθήκη της Ανδριανούπολης, 14/09/1929), αποτελούν ορισμένα από τα σημεια αναφοράς στην κοινή πορεία των δύο λαών.

Графическое воспроизведение Наваринского сражения / Γραφική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
Η Δώρα Γιαννίτση δεν παρέλειψε να προσφέρει στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος από ένα αντίτυπο του δίγλωσσου λευκώματός μας «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (πρώην βιβλιοθήκης «Lenin»)», το οποίο πρωτοεκδώσαμε προ 10ετίας, με την ευκαιρία διεξαγωγής ομώνυμης έκθεσης και επιστημονικής ημερίδας στην καρδιά της Μόσχας, στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (23-30 Οκτωβρίου 2007), ενώ επανεκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 σε σύμπραξη με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, καθώς και τη δίγλωσση έκδοσή μας «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)»  , η οποία κυκλοφόρησε πέρυσι με την ευκαιρία συμπλήρωσης 190 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.
Το αναλυτικό κείμενο της εισήγησης της Δώρας Γιαννίτση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής Σύνδεσμο στο Διαδίκτυο
Δώρα Γιαννίτση (ως συνήθως, με τον Η/Υ παραμάσχαλα και στο περιθώριο του Συνεδρίου) και Ελένη Μανιατάκη
Από πλευράς μας επιθυμούμε να χαιρετήσουμε την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και σύμπραξη, να συγχαρούμε το ζεύγος Μανιατάκη για την προσφορά τους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους σπουδαστές – πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, τους καθηγητές τους, και σε όλα τα στελέχη του Μανιατακείου Ιδρύματος για την τιμή που μάς έκαναν, καλώντας μας να μετάσχουμε και να επικοινωνήσουμε με το κοινό. Το ευρύ φάσμα των εισηγήσεων, η σφαιρική, πολυεπίπεδη θεματική που αυτές έθιξαν, προσύλκησε το ενδιαφέρον του κοινού, κυιολεκτικά καθήλωσε τους σπουδαστές. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους ιδρυτές του ιδρύματος, το ζεύγος Ελένη και Δημήτριο Μανιατάκη και τη διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου. Περάσαμε όμορφα, γίναμε πιο πλούσιοι ψυχικά και πνευματικά, βιώσαμε ουσιαστικά συναισθήματα, εισπράξαμε φιλία, σύμπνοια, μέριμνα, φροντίδα, αγάπη !!!  

 Παρατίθεται σύνδεσμος στο Διαδίκτυο με φωτογραφίες από το Επιστημονικό Συνέδριοhttps://yadi.sk/d/fHYYvACualOfHg .(οι φωτογραφίες ποτελούν ευγενική προσφορά του φωτογράφου Φώτη Κουτρουμπή).
Με το πέρας του Συνεδριου στους σπουδαστές προσφέρθησαν από το Μανιατάκεριο Ίδρυμα διπλώματα συμμετοχής!

Εις το επανιδέιν, φίλοι μας, Είμαστε ένας ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου