Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ Σ' ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2012

Η βραδιά της 17 Αυγούστου 2012 ήταν για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου στο κτημα "Γιώργου Μάνεση" μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά.
Πέντε μορφές τέχνης (ποίηση, μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο), δύο χώρες με την ίδια γλώσσα και την ίδια ιστορία, 25 Έλληνες με πολύ αγάπη και μεγάλη συγκίνηση εξέφρασαν, υπηρέτησαν, και ύμνησαν το αρχαιοελληνικό πνεύμα στις πιο ιδανικές του εκφάνσεις.
Στο 1ο μερος του προγράμματος Κύπριοι λυρικοί τραγουδιστές και χορευτές αναβίωσαν αρχαία τελετουργικά προς τιμή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο 2ο μέρος είχε την τιμητική της η κυπριακή ποίηση μελοποιημένη απο τον νέο και ταλαντούχο Ελλαδίτησυνθέτη Νίκο Λεκάκο και τραγουδισμένη απο λυρικές και έντεχνες φωνές.
Ο Κύπριος ποιητής και λογοτέχνης Κώστας Πούλακας τιμήθηκε πρόσφατα στο Μπουένος Άυρες της Αργεντινής με το χρυσό μετάλιο του παγκοσμίου διαγωνισμού των 5 ηπείρων για το δοκίμιο του "Η ιστορία μιας κλοπής" ή "Η κλοπή της Ιστορίας",αναφορικά με την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα απο τον Έλγιν.
Η ποίησή του άλλοτε λυρική κι άλλοτε αφηγηματική εμπνέεται απο τον ανιδιοτελή έρωτα και ξεχειλίζει απο τη βαθιά του αγάπη για την ομορφιά του ελληνικού πνεύματος. Ο στίχος του ζωντανεύει το όραμα που τώρα ο ελληνισμός έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε : " Μη γονατίσεις στους μικρούς , ανέβαινε, αγριελιάς Ελλάδα !".
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της παράστασης αποτέλεσαν δικά του μελοποιημένα ποιήματα σαν μια μικρή ένδειξη φόρου τιμής για το έργο και την παγκόσμια διάκριση του.
Ο βραβευμένος ποιητής και λαμπρός επιστήμονας Ιωσήφ Ιωσηφίδης παρουσίασε 3 ποιήματά του, μελοποιημένα επίσης απο τον συνθέτη Νίκο Λεκάκο, εμπνευσμένος απο τα αγάλματα, τις Μετόπες και τα 2 αετώματα του Ναού του Ολυμπίου Διός και τη μεγαλοφυία του Φειδία.
"Ν΄αναπηδήσει το λάλον ύδωρ που απωλέσαμε" εύχεται ο ποιητής αναζητώντας τον χαμένο ανθρωπισμό.
Τη Λυρική σκηνή Λεμεσού εκπροσώπησε στην παράσταση η ίδια η ιδρύτρια και καλλιτεχνική της διευθύντρια σοπράνο Ιόλη Μουστερή, που εντυπωσίασε με τη δυναμική σε ένταση και δραματικότητα φωνή της καθώς και με την έμπειρη θεατρικότητά της που ασφαλώς ενισχύεται και από τη φυσική ελκυστική της χάρη. Ο Κύπριος βαρύτονος Μάριος Ανδρέου, πολύπλευρο ταλέντο φωνής, χορού και σκηνικής παρουσίας, πλούτισε την παράσταση με την ευγενική του συμμετοχή.
Η Δάδα της Ολυμπιακής φλόγας στο σταθερά υψωμένο χέρι του αγέρωχου δαδοφόρου Κώστα Κωνσταντίνου ,έμοιαζε σαν να έρχεται από την αρχαιότητα με ευλαβή αλλά και περήφανο αργό βηματισμό. 
Η μαγική χορογραφία της ακούραστης και ευρηματικής  Κύπριας χορογράφου Βίκυς Τσαγγαρίδου-Τζεμπέλικου, δεμένη απόλυτα με τη μουσική του Νίκου Λεκάκου και εκτελεσμένη από την ίδια και τις εξαίρετες χορεύτριες  Εύη Καρσερά, Ιλεάνα Ιωάννου και Χρύσω Λυσή, μαζί με τις ιέρειες Γιαννούλα Περεντού και Γεωργούλα Περικλέους, μετέφεραν τους θεατές σ'ονειρική διάσταση.  
Στο ρόλο των ιερέων ο ίδιος ο ποιητής Κώστας Πούλακας και ο Χρήστος Νεοκλέους.
Η μουσική του Νίκου Λεκάκου ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις 2 χώρες αλλά και τις 2 εποχές , την αρχαία με τη σημερινή.
Στα έργα του η χορωδία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το σολίστα. Τα μουσικά θέματα άλλοτε θυμίζουν ευρωπαικό κινηματογράφο με επιδράσεις κλασσικής μουσικής κι άλλοτε σύγχρονο μιούζικαλ. Μελωδίες ρομαντικές, επαναστατικές, λυτρωτικές, σε μια δυναμική ενορχήστρωση, ντύνουν τον πόνο, το πάθος, την κορύφωση.
Ο Ελληνας τενόρος Γιάννης Φίλιας, πολύπλευρο και καταξιωμένο μουσικοθεατρικό ταλέντο, καταχειροκροτήθηκε μ'ενθουσιασμό. 
Επίσης πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος απήγγελε τα ηχογραφημένα ποιήματα του Κώστα Πούλακα με τη χαρισματική δραματικότητα της φωνής και της τέχνης του, που φορτίζουν συγκινησιακά την ανθρώπινη ψυχή. 
Με τις φωνές του επιβλητικού ανερχόμενου μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου, της αισθαντικής και εκφραστικής Αγγελικής Μεταλληνού, της δυναμικής και παραστατικότατης Μάνιας Βλαχογιάννη, της μελωδικής και ευαίσθητης Αγγελικής Ημελλου και της 4μελούς χορωδίας (Σοφία Παπάζογλου, Βάσω Αβραμέα, Cristiane Trick, Βίβιαν Κλειδέρη)  ολοκληρώθηκε η Ελλαδίτικη Συμμετοχή.
Την παράσταση οργάνωσε η πιανίστα και καλλιτέχνης του μουσικού θεάτρου Μάνια Βλαχογιάννη, η οποία  προσκάλεσε εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου  (Όμιλος για την Έρευνα και τη Διάχυση του Πολιτισμού) τους Κύπριους καλλιτέχνες για να τιμήσουν μαζί με τους Ελλαδίτες συναδέλφους τους την Ολυμπιάδα του 2012. Η Μάνια Βλαχογιάννη, ιδρυτικό μέλος και σταθερή συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου,  εργάστηκε ακούραστα και με μεγάλο ενθουσιασμό επί μήνες για την επιτυχία αυτής της βραδυάς, την οποία παρουσίασε η ίδια με εμπνευσμένα σχόλια και αναφορές κατά τη διάρκειά της. Πολύτιμος βοηθός της, ο τεχνικός υποστηρικτής της παράστασης, Στέργιος Σιαραμπής, πανταχού παρών και σπεύδων στην κάλυψη κάθε ανάγκης.
Τα περισσότερα όμως εύσημα δικαιούται ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, Γιώργος Μάνεσης, διεθνούς φήμης πιανίστας , εμπνευσμένος δάσκαλος και οραματιστής, ο οποίος με προσωπικό κόστος δημιούργησε αυτόν τον πολιτιστικό χώρο, όπου ιδεολόγοι καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο συναντώνται και προσφέρουν τα προιόντα του ταλέντου τους σ' ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, απαλλαγμένο από εμπορικές συναλλαγές και σκοπιμότητες, με μόνο στόχο την πνευματική συνομιλία των ψυχών!  Παναγιώτης Καρούσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου