Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Η σπουδαία μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου θα διευθύνει το Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών» του Π. Καρούσου

 Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
Αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 | 8 μ.μ.
Πολυχώρος Άννα & Μαρία Καλουτά – Δήμου Αθηναίων
Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών»
Χορωδιακά από τις όπερες:
Προμηθέας Δεσμώτης -Τραχίνιες - Mέγας Αλέξανδρος
Σολίστ:
ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ, Υψίφωνος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βαθύφωνος
Χορωδία Αποφοιτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και
Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής «Choremus
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΙΔΡΑ ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ

ΧαιρετισμόςΙωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Φαίδρα Γιαννέλου, μαέστρος 
Η Φαίδρα Γιαννέλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχα απόφοιτη του προπτυχιακού αλλά και του μεταπτυχιακού προγράμματος στην κατεύθυνση “Διεύθυνση Ορχήστρας” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μίλτο Λογιαδή ενώ τον Ιανουάριο του 2012 ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διεθνώς αναγνωρισμένους μαέστρους σε όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2013 κέρδισε το Β’ βραβείο (ελλείψη Α’) στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Μαέστρων “Σόλων Μιχαηλίδης”, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Έχει επίσης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα των Χρωμάτων καθώς και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Kyklos Ensemble.
Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής “Choremus” 
Η ιδέα της δημιουργίας της Χορωδίας Εκπαιδευτικών Μουσικής "Choremus" γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Χορωδίας "Το τραγούδι στη σχολική τάξη" με εισηγήτρια τη Φαίδρα Γιαννέλου, το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2016 στην Αθήνα. Σκοπός της είναι η επαφή των εκπαιδευτικών με τη Χορωδιακή Πράξη, η συστηματική καλλιέργεια της φωνής τους και ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου τους. Στόχος της χορωδίας είναι η συμμετοχή της σε συναυλίες, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Τη χορωδία διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.  
Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης   
Η Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από απόφοιτους του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Στόχος της χορωδίας είναι η συνέχιση του έργου του Μουσικού Σχολείου και η διατήρηση της επαφής των αποφοίτων του με τον κόσμο της Μουσικής. Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου.
Σοπράνο: Κατερίνα Αδαμοπούλου, Κατερίνα Βανού, Σοφία Ζιώγα, Μαρία Κοψιδά, Μαργαρίτα Κριθαρά, Φαίη Μπλατσιώρη, Νίνα Μπακάλμπαση, Άλκηστις Παλαιοθοδώρου, Γιώτα Σανγβινάτσου, Πένη Σούπου 
Άλτο: Μαρία Βουτσαδάκη, Αγγελική Κουρνούτου, Ιφιγένεια Κρικέλη, Άννα Μαντουβάλου, Σοφία Μαρίνη, Βασιλική Μάρκου, Ιουλία Τζαννετουλάκου, Μαρία Τσιλίρα, Σοφία Παπαδέλη, Ελισσάβετ Περακάκη, Έρικα Σωφρονά 
Τενόροι: Φένια Μιχαηλίδου, Αλεξία Πετροπούλου 
Μπάσοι: Γρηγόρης Αϊβαζόπουλος, Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Ανάργυρος Μαραγκάκης
Μουσική προετοιμασία: Ιουλία Τζαννετουλάκου, πιάνο 
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα
Φλάουτο: Μάρθα Γκόλια, Όμποε: Ζωή Βαφειάδη, Κλαρινέτο: Κώστας Σιραγάκης, Φαγκότο: Ειρήνη Τσικρίκη, Κόρνο: Αγγελική Πουλημένου, Τρομπέτα: Στέφανος Δαφνής, Τρομπόνι: Πέτρος Καρατσόλης, Τύμπανα: Θεοδώρα Τσιτσιμπή
Κρουστά: Ευαγγελία Μήλιου
Βιολιά Ι: Αντώνης Πρέκας, Νίκος Πανάς, Αλέξης Βουτουρής
Βιολιά ΙΙ: Εύη Δήμου, Φίλιππος Τριπικέλης 
Βιόλα: Αριάδνη Πράπα 
Βιολοντσέλο: Αγγέλικα Ριζοπούλου 

Κοντραμπάσο: Αριάδνη Σταθουλοπούλου
Το «Τραγούδι των Εθνών» του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα ορατόριο αφιερωμένο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στης 23 Φεβρουαρίου 2003 με την συνεργασία του τμήματος του ΟΗΕ, (ICAO) υπό την αιγίδα της UNESCO Canada, και με την χρηματοδότηση του Δήμου του Μόντρεαλ με μεγάλη επιτυχία.
Η παρουσίαση έγινε στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Notre-Dame Basilica, με σολίστες την Καναδέζα σοπράνο Lambroula Maria Pappas, τον Βραζιλιάνικης καταγωγής μπάσο Daniel Bonato, την χορωδία LEnsemble Choral St-Eustache υπό την μουσική διδασκαλία του Pierre Turcotte, και την Συμφωνική Ορχήστρα OSJL-L Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του Μαέστρου André Gauthier.
Τιμητικός Καλεσμένος της Παγκόσμιας Πρεμιέρας του Ορατόριου ήταν ο Πρόεδρος του ICAOAssad Kotaite που απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ICAO (International Civil Aviation Organization), είναι τμήμα του ΟΗΕ και ιδρύθηκε το 1947 σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944 κατά τη συνδιάσκεψη για τη διεθνή πολιτική αεροπορία. Μέλη του είναι 190 χώρες και η έδρα του βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του ICAOAssad Kotaite, για την παρουσίαση του Ορατόριου «Τραγούδι των Εθνών» στο Μόντρεαλ υπό την αιγίδα του οργανισμού, της UNESCO Καναδά, και του Δήμου του Μόντρεαλ. Καλεσμένοι στην συναυλία ήταν όλες οι Πρεσβείες και αντιπρόσωποι των χωρών μελών στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στο τμήμα του ICAO, αντιπρόσωποι της Δημαρχίας του Μόντρεαλ, οι Πρέσβεις Ελλάδος Νικόλαος Μάτσης, Γαλλίας Jean-François Dobelle, Τουρκίας Said Calisir, ο Γεώργιος Ζαχαριουδάκης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ, ο Khalil El-Habre Γενικός Πρόξενος του Λιβάνου στο Μόντρεαλ, κ.α.
Το Τραγούδι των Εθνών είναι ένα ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία μικτή, και δυο σολίστες σοπράνο και μπάσο. Αποτελείται από 6 μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων ποιητών που αντιπροσωπεύουν τις 6 επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης προστέθηκε και ένα ποίημα στην Ελληνική γλώσσα τιμής ένεκεν της πατρίδος του συνθέτη. Ο Πρόεδρος του ICAOAssad Kotaite μετά την συναυλία δήλωσε τα εξής: "Tο έργο του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα αριστούργημα της τέχνης που μας μεταφέρει το μήνυμα της ομόνοιας και ειρήνης, ένας μεγαλειώδης ύμνος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου