Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα // Εγκαίνια έκθεσης της Άρτεμις Αλκαλάη

Για 5ο χρόνο οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης αφιερώνουν τον Ιανουάριο στη μνήμη του Ολοκαυτώματος με το σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε».

EMMONEΣ objets trouvés

Οι φθαρμένες, εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κούκλες-καλούπια και τα κομματιασμένα τους μέλη αιωρούνται σε μια αέναη επανάληψη στον λευκό χώρο.
Αναδεικνύουν το άχρονο και επαναλαμβανόμενο τοπίο της βίας, της φθοράς και της εγκατάλειψης. Ως σύμβολο/υποκατάστατο του ανθρώπινου σώματος, η κούκλα, καταγγέλλει το συνεχές τοπίο πολέμου και βίαιων εκτοπίσεων που μετατρεπουν το σώμα σε αναλώσιμο άχρηστο υλικό.
Ταυτόχρονα σχολιάζει την αδυσώπητη καταναλωτική κοινωνία της μιας χρήσης που μετατρέπει έμψυχα και άψυχα σε απόβλητα υλικά.
Με αυτή την έκθεση ολοκληρώνεται μια τριλογία-εμμονή στο ίδιο θέμα.
Η Άρτεμις Αλκαλάη ξεκίνησε το αντιπολεμικό της έργο 1999 με την έκθεση ΜΝΗΜΗ, μια σειρά από μαριονέτες και γλυπτά από ύφασμα, για να συνεχίσει το 2015 με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και καταναγκαστικής εργασίας (Άουσβιτς και το Μπέργκεν Μπέλζεν) και να καταλήξει τώρα σε μια διευρυμένη οπτική του θέματος με τη φωτογραφική σειρά των objets trouvés.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Στέφωση

Διάρκεια έκθεσης 12 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.
Ωράριο επίσκεψης 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

Poems n' Crimes Art Bar
Agias Eirinis 17, 105 51 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/1269289119892478/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου