Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Αποστολή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στην Ελβετία του Καποδίστρια

Στην Ελληνική Πρεσβευτική κατοικία της Βέρνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 συνάντηση της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Σκολαρίκου με τους Προέδρους των Ελληνικών και των Φιλελληνικών Συλλόγων της Ελβετίας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Συλλόγων.
Στη παρέστη, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ν. Τ. Κουίκ, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης της Γ.Γ.Α.Ε. κ. Δημήτριος Πλευράκης, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Θάνος Καφόπουλος.
Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των Ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων στην Ελβετία και αποφασίσθηκε να χρησιμοποιούν όλοι οι σύλλογοι την, ήδη, διαθέσιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα hellas.ch για την γνωστοποίηση του προγραμματισμού δραστηριοτήτων και εκδηλώσεών τους με σκοπό τον καλύτερο οργανωτικό και χρονικό συντονισμό.
Επιπροσθέτως, ο κ. Δ. Πλευράκης ενημέρωσε για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων της Ελληνικής Πολιτείας, υπό την αιγίδα του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση της Ανεξαρτησίας του 1821, με κεντρικούς άξονες αναφοράς την παιδεία και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε ενδεικτικά η ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια, η οποία αναμένεται πριν το 2021 καθώς και σειρά σχετικών τηλεοπτικών παραγωγών τις οποίες ετοιμάζει η κρατική τηλεόραση.
Ο κ. Πλευράκης απηύθυνε πρόσκληση προς τις Ελληνικές Κοινότητες για δημιουργική συνεργασία, μεταξύ τους αλλά και με το εθνικό Κέντρο, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προβολή της επετείου του 2021 στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η Γεν. Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού προτίθεται να στηρίξει οργανωτικά και οικονομικά τους Ελληνικούς Συλλόγους του εξωτερικού στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Επισημάνθηκε ότι η Ελβετία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον προγραμματισμό των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κυρίως λόγω του Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος συγκρότησε εδώ άτυπη εξόριστη Κυβέρνηση, συντονίζοντας τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και θέτοντας τις πρώτες βάσεις του νέου Ελληνικού Κράτους.
Αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός ότι η Ελβετία υπήρξε η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός: πολλοί Ελβετοί πολέμησαν ως εθελοντές στην Επανάσταση του 1821, ενώ σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, όπως ο Εϋνάρδος, στενός φίλος του Καποδίστρια, συνέβαλαν στην οργάνωση του Ελληνικού Κράτους. Αναφέρθηκαν και άλλες ιστορικές παράμετροι που συνδέουν τις δύο χώρες, όπως το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και η ιστορική συγγένειά τους ως των πρώτων δημοκρατικών χωρών στην κατά τα άλλα μοναρχική Ευρώπη του 19ου αιώνα, οι οποίες ιδρύθηκαν ως ανάχωμα στις αλληλοσυγκρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις των Αυτοκρατοριών της εποχής.
Συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα καθώς και το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη έγκαιρου προγραμματισμού για τον εορτασμό της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, δεδομένης και της σχετικής πρακτικής που επικρατεί στην Ελβετία. Διαπιστώθηκε η τάση υποχώρησης της διδασκαλίας κλασσικών γλωσσών και η ανάγκη τόνωσης του σχετικού ενδιαφέροντος για την εκμάθηση ελληνικών. Οι Πρόεδροι των Ελληνικών Συλλόγων ενημέρωσαν για το χαμηλό βαθμό συσπείρωσης και παρουσίας των Ελλήνων νεο-μεταναστών στους Ελληνικούς Συλλόγους, ενώ παρατηρείται αύξηση των Ελλήνων μαθητών στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στη Ζυρίχη με αποτέλεσμα την αύξηση των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και διδακτικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο της αποστολής της ΓΓΑΕ, ο κ. Πλευράκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Καφόπουλο, επισκέφτηκε και το Ελληνικό σχολείο της Λωζάννης και συνομίλησε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς που βρέθηκαν στο Σχολείο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. Πλευράκη, τον κ. Καφόπουλο και μέλη του Κύκλου Ελληνικών Σπουδών.
Ο κ. Πλευράκης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το Σχολείο και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει «...σε ένα κομβικό σημείο για τον απόδημο ελληνισμό, αφού σε αυτά τα μέρη προετοιμάστηκε και βοηθήθηκε η Ελληνική επανάσταση και το Ελληνικό πνεύμα είναι παντού γύρω μας, από τις μέρες του Καποδίστρια, του Βικέλα και του Βενιζέλου μέχρι και σήμερα!»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου