Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα σε Ρωσία και Ελλάδα

Άπλετη θετική ενέργεια, συναισθήματα ψυχικής ανάτασης, χαράς, συσπείρωσης, πνευματικής ευφορίας είναι αυτά που βιώσαμε στη χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση «Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των δύο ομόδοξων, ορθόδοξων χωρών. Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα σε Ρωσία και Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019  στο Ορθόδοξο Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτωνας», που εδράζει στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου επί της οδού: 74, Shoseinnaya str., Moscow, metro station«Pechatniki».
Η εορταστική εκδλήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Επίτροπου της Μονής Αγίου Νικολάου,πατέρα Βλαδίμηρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο καταλυτικό σημείο στην ιστορία των δύο κόσμων μας, στον ασπασμό από τους Ρως της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης από το Βυζάντιο, στη σοφή απόφαση του ηγεμόνα του Κιέβου, πρίγκηπα Βλαδίμηρου να αντικαταστήσει την ειδωλολατρεία και να υιοθετήσει την ορθόδοξη θρησκεία, στη βάπτιση των Ρώσων, στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού κόσμου ανεξαρτήτως εκάστοτε πολιτικών σκοπιμοτήτων και συγκυριών.
Οι μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, της  καθηγήτριας ελληνικής γλώσσας Άλλας Σουτίρινα και του καθηγητή ελληνικών παραδοσιακών χορών, του εν Μόσχα αποσπασμένου εκπαιδευτικού Αντώνη Δαλάκη, καθώς και των λοιπών εκπαιδευτικών του Σχολείου, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό, πλούσιο σε ποιότητα, περιεχόμενο, καλλιτεχνική εκτέλεση πρόγραμμα, που αποτελείτο από αφηγηματικό και καλλιτεχνικό-μουσικό-χορευτικό σκέλος και το οποίο άγγιξε τις καρδιές του κοινού, μάς συγκίνησε πραγματικά.

Συγκινημένη η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Βακάλη, απευθυνόμενη στο ακροατήριο, εξέφρασε την μεγάλη χαρά της και ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται, για πρώτη φορά, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις τιυ Ορθόδοξιου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας», επεσήμανε τον υψηλό δεικτη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους μαθητές, την υψηλή ποιότητα και καλλιτεχνική απόδοση της παράστασης, του δρώμενου, που παρουσίασαν τα παιδιά, συνεχάρη μαθητές, γονείς, εκαπιδευτικούς και την διοίκηση  του Σχολείου για το υψηλό αποτέλεσμα, καθώς και διαβεβαίωσε ότι την παρούσα πρώτη συνάντηση-γνωριμία θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις στο μελλον και στενή σύμπραξη.

Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτιμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, απευθυνόμενη στο κοινό, επεσήμανε τους παράγοντες μεθοδικής, συστηματικής, συνεπούς άοκνης εργασίας και δράσης, σύμπραξης ΚΕΠ και Γυμνασίου, τα αποτελέσματα των οποίων βιώσαμε στην παρούσα εκδήλωση και τα οποία μάς χαροποιούν ιδιαίτερα. Σάν σήμερα θυμόμαστε την από 30 Μαρτίου 2014 πρώτη εκδήλωση, αφιερωμένη στην διείσδυση της ελληνικής παιδείας στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσης εκπαίδευσης, στην ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτων», που εδράζει στις εγκαταστάσεις του Μοναστηρίου του Αγίου Νικολάου της Μόσχας. η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013. Το Φεβρουάριο του 2015, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στη Μόσχα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κ.Ε.Π., το Γυμνάσιο επισκέφθηκε η πρώτη κυρία της Κύπρου, η σύζυγος του προέδρου της χώρας κα Άντρυ Αναστασιάδου, κατόπιν πρόσκλησης της οποίας τον Ιούλιο του 2015 επισκέφθηκαν την Κύπρο 19 μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου και είχαν τη δυνατότητα άμεσης επαφής και γνωριμίας με τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου. Ακολούθησε αδελφοποίηση του εν λόγω γυμνασίου με το Ορθόδοξο Γυμνάσιο Λεμεσού «Κρυφό Σχολείο» και μετάβαση στη Μόσχα φιλοξενία μαθητών, γονέων από την Κύπρο και της διευθύντριας του Ορθόδοξου Γυμνασίου Λεμεσού στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας». 
Όλα αυτά τα χρόια το Κ.Ε.Π. συνεργάζεται με τη διοίκηση του Ορθόδοξου Γυμνασίου, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, εφοδιάζει με εκπαιδευτικούς και υλικό για την προετοιμασία και διεξαγωγή εκδηλώσεων, εορτών, μεταξύ άλλων αφιερωμένων και στις Εθνικές Επετείους της Χώρας μας κ.α. Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας στη διευθύντρια του Γυμνασίου κα Ιννα Μεντβέντεβα, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές διαπροσωπικές μας σχέσεις που βασίζονται σε εποικοδομητική συνεργασία, αρμονική αλληλοκατανόηση, καλοπροαίρετη αμοιβαιότητα και διάθεση από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας και σύμπραξής μας. Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να διαβεβαιώσουμε το Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτωνας» ότι παραμένουμε πάντα στη διάθεσή του για περαιτέρω ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία.  
Στο τέλος της εορταστικής βραδυάς όλοι μαζί, συμμετέχοντες, μαθητές και κοινό, αυθόρμητα και απόλυτα αβίαστα στροβιλιστήκαμε στα βήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα εκπαιδευτικού Αντώνη Δαλάκη.  
Με τη λήξη του εορταστικού προγράμματος ακολούθησε κοινή τράπεζα στην τραπεζρία τιου Σχολείου, που συνοδεύτηκε από γευσιγνωσία ελληνικών γλυκών και παραδοσιακώνμελομακάρονων από τον Έλληνα σεφ Γιάννη Κωφόπουλο (επικοινωνία για παραγγελίες:+7 916 717 59 52 ή geminils@rambler.ru), τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ευγενική του προσφορά.     
Στην αίθουσα τελετών του Γυμνασίου ΕΛΛΑΔΑ και στις καρδιές μας κυριάρχησαν συναισθήματα γαλήνης, ενότητας, συσπείρωσης,  ελπίδας για ένα καλύτερο και φωτεινότερο αύριο, ειρήνης, καλοσύνης αγάπης ... Ουσιαστικά, πρόκειται για τα μηνύματα, που αναδύονται από το πνεύμα της φωτεινότερης και μεγαλύτερης Εορτής του Κόσμου μας, των Χριστουγέννων.
Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συμμετέχοντες στην εορτή, στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς τους, στη διοίκηση του Γυμνασίου και την διευθύντρια Ίννα Μεντβέντεβα, στη γενική πρόξενο Ελένη Βακάλη, που τίμησε με την ουσιαστική παρουσία της την εκδήλωση και, αναμφίβολα, στην εθελόντριά μας και καλή μας, πιστή φίλη Γιελένα Τσελάχοβα, για την βοήθεια, την ανταπόκριση και καλοπροαίρετη διάθεσή της.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου