Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η Έντα Γκάμπλερ του Γιώργου Δούση στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Γιώργος Δούσης
ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ
Λιμπρέτο Έρι Κύργια, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν
Όπερα • Πρώτη παρουσίαση
Συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project
25, 26, 27 Ιανουαρίου 2019
1, 2, 3 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνοθεσία Ράια Τσακηρίδη
Σκηνικά – Κοστούμια Παύλος Θανόπουλος
Δραματολογία Μαρίνα Μέργου
Κίνηση Κορίνα Κόκκαλη
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας

Έντα Γκάμπλερ: Γιούλια Ρουτιλιάνο (25, 26, 27/1) - Ιρένα Αθανασίου (1, 2, 3/2)
Τέα: Τζίνα Φωτεινοπούλου
Άιλερτ: Χάρης Ανδριανός
Τέσμαν: Μιχάλης Ψύρρας
Μπρακ: Γιώργος Ρούπας

Μουσικο σύνολο: Μελίνα Μακρή (φλάουτο), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρόμπονι), Μάριος Νικολάου (κρουστά), Στέλλα Τσάνη (βιολί), Έλλη Φιλίππου (τσέλο), Θοδωρής Ιωσηφίδης (πιάνο)

H Έντα Γκάμπλερ "εντάσσεται" για πρώτη φορά στο λυρικό ρεπερτόριο. Η νέα όπερα δωματίου του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο βασισμένο στο αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν Έντα Γκάμπλερ, το οποίο υπογράφει η Έρι Κύργια, παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από τις 25 Ιανουαρίου 2019 και για έξι μόνο παραστάσεις, σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project.

Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να «υποστεί» τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της λέγοντας ναι στον γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιαίργκεν Τέσμαν. Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν ωστόσο και για την ίδια όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή…

Εξάμβλωμα της φαντασίας, τέρας, παρανοϊκή, ατομίστρια, άτεγκτη, ζηλιάρα, οραματίστρια, φεμινίστρια, ιδεαλίστρια, θύμα των περιστάσεων είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει οι κριτικοί για να περιγράψουν την ηρωίδα του Ίψεν. Από την πρώτη παρουσίασή του το 1891 μέχρι σήμερα, το έργο έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και τον αποτροπιασμό, την εκτίμηση και την αποδοκιμασία, χωρίς ποτέ να αφήσει περιθώρια για εύκολες απαντήσεις.

Το έργο θέτει προβληματισμούς σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο ψυχογράφημα της γυναικείας φύσης, των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Οι πολλαπλές ιδιότητες των κοινωνικών σχέσεων και οι ευφάνταστες συνήθειες της καθημερινότητας εξετάζονται στο μικροσκόπιο με έναν άμεσο, ρεαλιστικό και χιουμοριστικό τρόπο.

Η μουσική της όπερας χαρακτηρίζεται από το προσωπικό μουσικό ιδίωμα του Γιώργου Δούση, με την άμεση, λιτή και καθαρή μελωδική του γραφή.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Προπώληση:
• Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742
Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00
www.nationalopera.gr

• Καταστήματα PUBLIC
http://tickets.public.gr

https://www.ticketservices.gr/event/eda-gabler/
Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Χορηγός παράστασης: M. Αθανασίου & Σια
Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:
Stavros Niarchos Foundation

https://www.facebook.com/events/391293591441547/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου