Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Φεστιβάλ (26-27 Ιουλίου 2013) «TEDxKalamata 2013, Brave new world»

ΔΡΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Π. ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • Συμμετοχή διευθύντριας Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση στο πραγματοποιηθέν Φεστιβάλ (26-27 Ιουλίου 2013) «TEDxKalamata 2013, Brave new world»  με ανακοίνωση-παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), αλλά και των ελληνορωσικών σχέσεων, της δυναμικής και προοπτικής τους, καθώς και των κοινών σελίδων στην ιστορία των δύο φίλων, ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων.
  • Καλλιτεχνική βραδιά «Μουσικό-Χορευτική Περιήγηση ανά την Ελλάδα»με 32μελή χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα Καλαμάτας) συνοδευόμενη από το Δ.Σ. με επικεφαλής την πρόεδρο κα Βίκυ Καρέλια. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και από το Κρατικό Θέατρο Ιστορίας και Εθνογραφίας της Μόσχας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Θεάτρου «Ρωσικό Νησί». Οι διοργανωτές του φεστιβάλ βράβευσαν με δύο τιμητικά βραβεία το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, «Για τις υπηρεσίες του στην τέχνη  της παραδοσιακής/λαϊκής  χορογραφίας» και «Για την επιμελή διατήρηση και διάσωση της ενότητας και πολυφωνίας της εθνικής παράδοσης», ενώ ειδική τιμητική πλακέτα επιδόθηκε στη διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση για τη συμβολή της στον εμπλουτισμό του προγράμματος του φεστιβάλ (09 Νοεμβρίου 2013).
  • Συνεργασία με το Θερινό Πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα, αρμόδια καθηγήτρια η κα Ελένη Βολονάκη) και της Παμεσσηνιακής Καναδά-Αμερικής.
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης επετείου 190 ετών του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έλαβε άμεση συμμετοχή σε αυτούς και μαζί με τους φίλους και συνεργάτες μας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, προβήκαμε στην επανέκδοση του δίγλωσσου λευκώματος-καταλόγου μας «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (πρώην βιβλιοθήκης «Lenin»)», το οποίο πρωτοεκδώσαμε προ 10ετίας, με την ευκαιρία διεξαγωγής ομώνυμης έκθεσης και επιστημονικής ημερίδας στην καρδιά της Μόσχας, στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας (23-30 Οκτωβρίου 2007).
       Την έκδοση προλογίζει ο μεγάλος Ρώσος Ελληνιστής καθηγητής, ακαδημαϊκός Γκριγκόριι Αρς, Οκτώβριος 2017, Πύλος/Ναυαρίνο (Ελλάδα).

Παρουσίαση της έκδοση στη Μόσχα, με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου, της 25ης Μαρτίου, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 με σύσσωμο το διπλωματικό σώμα Ελλάδας και Κύπρου, του πρέβεις Ελλάδας και Κύπρου κ.κ. Ανδρέα Φρυγανά και Λεωνίδα Μαρκίδη στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παρουσία και της πρυτάνεως κας Ειρήνης Κράγιεβα.
  • Παρουσίαση της έκδοσης για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Αθήνα, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018,  στην κατάμεστη από κόσμο, Έλληνες και Φιλλέλληνες, Ρώσους και φίλους της Ρωσίας, αίθουσα εκδηλώσεων του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα, που συνδυάσθηκε και με την παρουσίαση του βιβλίου της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), διδάκτορος ιστορίας Θεοδώρας Γιαννίτση   «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)»  με την ευκαιρία συμπλήρωσης 190 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Με τη συμμετοχή του Ρώσου πρέσβυ κ. Αντρέι Μάσλοβ, του γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας κ. Παναγιώτη Μπαζίγου, της αντιδημάρχου Πύλου-Νέστορο, υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων  Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων "Το ΝΑΥΑΡΙΝΟ" Ευανθία Μπούνα της και πλήθους Μεσσηνίων και κοινού.
Συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης Καλαμάτας με τα έργα της Φωτογραφικό 24ωρο Καλαμάτας στην έκθεση φωτογραφίας «ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πινακοθήκης «Na Kashirke», εγκαινιάζοντας, παράλληλα, επίσημα και το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 (22 Ιανουαρίου 2016), έχοντας την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. H εν λόγω έκθεση αποτέλεσε αποκύημα του ομώνυμου Διαγωνισμού «ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ», που υπήρξε συνδιοργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μόσχας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι», του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και της Φωτογραφικής Λέσχης "М-53". και είχε ως στόχο την, όσο το δυνατό, πληρέστερη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ενώ απευθύνονταν σε Έλληνες και Φιλέλληνες, σε όλους όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για τη Χώρα μας. Η Οργανωτική Επιτροπή έλαβε συνολικά 1930 έργα από 514 συμμετέχοντες από 12 χώρες (Ρωσία, Ελλάδα, Λετονία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Κύπρος, Τσεχία, Καζακστάν, Μολδαβία). Μετά από πολύμηνη και επίπονη εργασία, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από επαγγελματίες του κλάδου, επέλεξε 100 φωτογραφίες, οι οποίες και εκτέθησαν στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης.
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους, η εν λόγω έκθεση περιηγήθηκε και παρουσιάστηκε σε διάφορους χώρους πολιτισμού της ρωσικής πρωτεύουσας,

  • Παρουσίαση της παράστασης «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, 2/08/2014. Μόσχα.

  • Προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Αγγιξα..Αγάπησα…Έσκαψα» για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στο πλαίσιο κινηματογραφικής μας λέσχης, Φεβρουάριος 2014.
 
 Τα ΜΜΕ για το 13ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας - СМИ о 13 Съезде Мессинийской Амфиктионии


  • https://foninews.gr/diaprepis-nei-tou-kosmou-isigounte-sto-13o-taktiko-synedrio-tis-messiniakis-amfiktyonias/

Η νέα διοίκηση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας μετά τη Γενική Συνέλευση στην Costa Navarino
BY ON 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας το Σάββατο 3 Αυγούστου στην Costa Navarino. Συμμετείχαν 43 Σύλλογοι, 3 ιδρυτικά μέλη και 6 θεσμικά μέλη. Στη διαδικασία των αρχαιρεσιών έλαβαν μέρος 127 εκλέκτορες και βγήκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα. 
Εκ του Καταστατικού, τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει  exofficio ο Δημήτριος Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου Νέστορος. Τη θέση του συμπροέδρου καταλαμβάνει exofficio η Ελένη Αλειφέρη Καραθανάση, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας. Για τις θέσεις των ΗΠΑ Καναδά εκλέχτηκε ο Δημήτριος Καραμπάτσος, για την Αυστραλία η Ιουλία Τσαρίδη και ο Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, για την Ευρώπη η Θεοδώρα Γιαννίτση και για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Μπαζίγος, ο Παναγιώτης Λούτος, η Έφη Μπούνα ,  η Μαρία Λιακάκη καταλαμβάνει τη μία κενή θέση των ΗΠΑ Καναδά και η Πηνελόπη Λαμπούση τη δεύτερη κενή θέση των ΗΠΑ Καναδά. Τέλος για την Εξελεγκτική Επιτροπή Εκλέχτηκαν ο Κωνσταντινος Βοργιάς, η Ελένη Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Σάμιτας.
 
Газета «ГОЛОС» («ΦΩΝΗ»), 5 августа 2019г.: https://foninews.gr/i-nea-diikisi-tis-messiniakis-amfiktyonias-meta-ti-geniki-synelefsi-stin-costa-navarino/
Новая администрация Мессинийской Амфиктионии после Генеральной Ассамблеи в Коста-Наварино 
5 августа 2019 года МЕССИНИЯ
Генеральная Ассамблея Мессинского Амфитеатра состоялась в субботу 3 августа в Коста-Наварино. Участвовали 43 ассоциации, 3 члена-учредителя и 6 институциональных членов. В избирательном процессе приняли участие 127 избирателей, и были получены следующие результаты.
Димитриос Кафантарис, мэр Пилос Несторос, exofficio занимает пост председателя. Должность сопредседателя занимает exofficio Элени Алифири Каратанасси, вице-губернатор Мессинии. Димитриос Карабатсос был избран на позиции США в Канаде, Юлия Царидис и Параскевас Сотиропулос для Австралии, Теодора Янницис для Европы и Панагиотис Базигос для Греции, Панайотис Лютос, Эфи Боуния и Мария вакансия США Канада и Пенелопа Лампоус вторая вакансия США Канада. Наконец, для Комитета по аудиту были избраны Константинос Воргиас, Элени Папандреу и Панагиотис Самитас.

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου