Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Ανατολικά Της Εδέμ


σκηνοθεσία Ηλίας Καζάν με τους: Τζέιμς Ντιν, Τζούλι Χάρις, Μπερλ Αιβς, Ρέιμοντ Μάσει

Μία σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας του Κάιν και του Αβελ στο 1917 στην Καλιφόρνια, καταγραμμένη μέσα από τις δραματικές σχέσεις μιας αγροτικής οικογένειας, που η μητέρα τους έχει γίνει πόρνη και ο πατέρας τους είναι ένας σκληρός οικογενειάρχης.

Η υπέροχη νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Ηλία Καζάν και η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» μένει για πάντα στην ιστορία ως μία από τις τρεις ταινίες σταθμούς στην φιλμογραφία του Τζέιμς Ντιν.

Ο Τζέιμς Ντιν, υποδύεται τον Καλ, έναν δύστροπο και κακομαθημένο νεαρό που φθονεί την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει ο πατέρας του (Ρέιμοντ Μάσεϊ) προς τον αδελφό του, Άαρον (Ρίτσαρντ Ντάβαλος).
Με παρτενέρ την Τζούλι Χάρις, ο Τζέιμς Ντιν κέρδισε με την ερμηνεία του μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία συνολικά είχε τέσσερις υποψηφιότητες - μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας - ενώ από το υπόλοιπο καστ ξεχώρισε η συνταρακτική ερμηνεία της Τζο Βαν Φλιτ, που της χάρισε και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ ΄Β Γυναικείου Ρόλου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», προβλήθηκε και στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1955, όπου ο Ηλίας Καζάν απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.
Το ηλεκτρισμένο ντεμπούτο του Τζέιμς Ντιν στο κλασσικό φροϋδικό μελόδραμα του Καζάν, θα σηματοδοτήσει για πάντα το προφίλ του μπερδεμένου, απεγνωσμένου για αγάπη εφήβου, αποξενωμένου και περιθωριακού, αλλά κατά βάθος παρεξηγημένου.

Ο Καζάν συνεργάστηκε στενά με τον Τζον Στάινμπεκ στη μεταφορά του επικού ομώνυμου μυθιστορήματός του. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ενσαρκωμένη από δυο αδέρφια, που ενηλικιώνονται και συγκρούονται διεκδικώντας την στοργή του αυστηρού «πατριάρχη» της οικογένειας αλλά και την ίδια γυναίκα.

Γυρισμένη σε Cinemascope το οποίο εύστοχα αναδεικνύει τα εκρηκτικά συναισθήματα και την ψυχολογική ένταση, τις γωνίες της κάμερας, τα σαν ζωγραφιά αμερικανικά τοπία, η ταινία αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και οδυνηρά πορτραίτα οικογενειακής ασφυξίας στον κινηματογράφο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


https://www.facebook.com/events/355922878661678/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου