Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Η Πισίνα (ψηφιακή επανέκδοση)


Σκηνοθεσία: Jacques Deray
Σενάριο: Jacques Deray, Jean-Claude Carrière, Jean-Emmanuel Conil
Ηθοποιοί: Romy Schneider, Alain Delon, Maurice Ronet

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

Τέσσερα πρόσωπα γύρω από μια πισίνα: ο έρωτας, ο πόθος, αλλά και το έγκλημα σε μιαν από τις καλύτερες ταινίες -σε επανέκδοση- του Ζακ Ντερέ, με έξοχες ερμηνείες από το «μυθικό» ζευγάρι Ντελόν-Σνάιντερ.

Ένα πέρα για πέρα πετυχημένο ψυχολογικό θρίλερ, ταυτόχρονα μελέτη χαρακτήρων, από τον Ζακ Ντερέ, σκηνοθέτη που είχε συνδέσει το όνομά του με αστυνομικές βασικά ταινίες («Μπορσαλίνο και Σία», «Αστυνόμος διώξεως του εγκλήματος»), είναι η ταινία αυτή, γυρισμένη το 1969, που προβάλλεται σε επανέκδοση. Οι ανέμελες ερωτικές διακοπές της Μαριάν και του Ζαν-Πολ, σε μια πολυτελή βίλα του Σεν-Τροπέζ, διακόπτονται όταν σ' αυτήν καταφτάνει ο Χάρι, παλιός φίλος και «προστάτης» του Ζαν-Πολ και πρώην εραστής της Μαριάν, μαζί με τη 18χρονη κόρη του, Πηνελόπη. Σταδιακά, αρχίζει ανάμεσά τους ένα παράξενο, τελικά απειλητικό παιχνίδι, που καταλήγει σε φόνο.

Στο πρώτο μέρος της ταινίας, ο Ντερέ σκιαγραφεί τα πρόσωπα, τον πλούσιο, σίγουρο για τον εαυτό του Χάρι, τον ελκυστικό, «χαμένο» στην πραγματικότητα Ζαν-Πολ, την όμορφη, αισθησιακή Μαριάν και την κάπως μυστηριώδη, αδιάφορη, αν και σέξι «γατούλα» Πηνελόπη. Πρόσωπα τοποθετημένα σ' ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, σε χώρους θαυμάσια φωτογραφημένους, με την κάμερα να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις εκφράσεις τους, τις σιωπές τους και γενικά τη συμπεριφορά τους, φέρνοντας στο νου την αριστουργηματική ταινία «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν. Ενώ, στο δεύτερο μέρος, όταν εισβάλλει το έγκλημα, η ατμόσφαιρα αλλάζει, τα μυστικά και οι ενοχές κυριαρχούν και το παιχνίδι σκύλου και γάτας μεταφέρεται ανάμεσα στον αστυνομικό επιθεωρητή και τους Μαριάν και Ζαν-Πολ
Μ' ένα καλογραμμένο σενάριο (του Ζαν-Κλοντ Καριέρ, στο οποίο συνεργάστηκε και ο Ντερέ) και με ηθοποιούς σε καταπληκτικές ερμηνείες, τόσο εκείνες του Ντελόν και της Σνάιντερ (που από τα πρώτα πλάνα δημιουργούν μια θαυμάσια χημεία ανάμεσά τους) όσο και του Μορίς Ρονέ (αξέχαστος στην ταινία «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» του Λουί Μαλ), ο Ντερέ έφτιαξε μιαν από τις καλύτερες ταινίες του.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
https://www.facebook.com/events/2339564256362995/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου