Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Περί τον Debussy / Aegina International Music Festival


Συναυλία για φωνή, φλάουτο και πιάνο με έργα του Claude Debussy, του πρώτου συνθέτη της "σύγχρονης" εποχής, και Γάλλων συνθετών που συνυπήρξαν και είτε εχθρεύτηκαν (Camille Saint-Saens), είτε υποστήριξαν (Gabriel Fauré, Erik Satie), ή επηρεάστηκαν (Maurice Ravel, Lili Boulanger) από το έργο του και συνέχισαν-προέκτειναν την αρμονική του γλώσσα (Pierre Sancan).

Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Ναταλία Γεράκη (φλάουτο)
Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο), Νικόλας Τσαλίκης (πιάνο)


Εισιτήρια: 10 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητικά, ταμείο ανεργίας, ΑΜΕΑ)
Προπώληση: ΑΙΑΚεΙΟΝ ζαχαροπλαστείο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

CLAUDE DEBUSSY (1962-1918)
Clair de Lune για φλάουτο και πιάνο
Golliwogg's cake-walk για σόλο πιάνο

GABRIEL FAURÉ (1845-1924)
Rêve d’ amour (ποίηση: Victor Hugo) για φωνή και πιάνο
Clair de lune (ποίηση: Paul Verlaine) για φωνή και πιάνο
Au bord de l’ eau (ποίηση: Sully Prudhomme) για φωνή και πιάνο

LILI BOULANGER (1893-1918)
D' un Matin de Printemps για φλάουτο και πιάνο

MAURICE RAVEL (1875-1937)
Shéherazade κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο (ποίηση: Tristan Klingsor)
1. Asie, 2. La flûte enchanteé

διάλειμμα

MAURICE RAVEL
Ma mère l'Oye πιανιστική σουίτα για 4 χέρια
1. Pavane de la Belle au bois dormant: Lent
2. Petit Poucet: Très modéré
3. Laideronnette, impératrice des pagodes: Mouvt de marche
4. Les entretiens de la belle et de la bête: Mouvt de valse très modéré
5. Le jardin féerique: Lent et grave

CAMILLE SAINT-SAËNS (1835-1921)
Romance σε Ρε ύφεση για φλάουτο και πιάνο op.37

GEORGES BIZET (1838-1875)
Chant d' amour (ποίηση: Alphonse de Lamartine) για φωνή και πιάνο

ERIK SATIE (1866-1925)
Gnossienne αρ.3 για σόλο πιάνο

PIERRE SANCAN (1916-2008)
Sonatine για φλάουτο και πιάνο

CLAUDE DEBUSSY
Beau Soir για φωνή, φλάουτο και πιάνο


Θεοδώρα Μπάκα / μεσόφωνος

Είναι απόφοιτος των τμημάτων Όπερας και Μουσικής δωματίου της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Αννόβερου (Γερμανία). Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την Παλαιά μουσική, το Lied έως και έργα σύγχρονων δημιουργών έχει συμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όλα τα μεγάλα ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Βρέμης, το Il Complesso Barocco (Alan Curtis), τη MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής), καθώς και με λυρικά θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Ρωσίας. Συνεργάζεται συχνά με τα σχήματα Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio, Latinitas Nostra, Atalante και με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες (Γιώργος Ζερβός, Γιώργος Κουρουπός, Έφη Μαρκουλάκη, Κορνήλιος Σελαμσής, Τάσος Ρωσόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνος Βήτα). Έχει ηχογραφήσει έργα των G.F.Haendel και D.Scarlatti υπό τον Γιώργου Πέτρου και τον Alan Curtis, ελληνικά λυρικά έργα όπως: ''Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει!'' (Νίκου Κυπουργού) και ''Ορφέας'' (Βαγγέλη Κατσούλη), μεσαιωνική μουσική με το σύνολο Ex silentio, Θρήνους ιταλών συνθετών του 17ου αιώνα, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, ''Το ημερολόγιο μιας γυναίκας'' (Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω).

Ναταλία Γεράκη / φλάουτο
Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία (συμμετοχές σε φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε Ασία, Αφρική και Ν.Αμερική). Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Meisterkurse/ Γερμανία, Masterclasses Adams European Flute Center/Ολλανδία, International Forum for Flute und Pianο/Λουξεμβούργο, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse/Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka/Ζάμπια, Masterclass Universidad Mayor Santiago/Χιλή κ.ά.). Διδάσκει Μεθoδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία) Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης και είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών. Ως μουσικός ορχήστρας, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Βυρτεμβέργης, την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα/Armonia Atenea και υπήρξε κορυφαία Α' της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Eλληνικού Ραδιοφώνου. Κυκλοφορούν 2 δισκογραφικές δουλειές της: Terra e Aria με έργα για φλάουτο και άρπα (Spektral) και CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia Music/Μικρή Άρκτος). Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Διπλώμα φλάουτου με το πρώτο βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (Staatliche Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Νικόλας Τσαλίκης / πιάνο
Κατάγεται από την Σίφνο, γεννήθηκε και μεγάλωσε όμως στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό πιάνο με την Νέλλη Σεμιτέκολο και ανώτερα θεωρητικά με τον Κωνσταντίνο Νόνη στο ωδείο «Ορφείον Αθηνών». Αποφοίτησε από τη σχολή πιάνου με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Συνέχισε τις πιανιστικές του σπουδές στην Γερμανία, πρώτα στην Μουσική Ακαδημία Folkwang του Essen (τάξη Catherine Vickers) και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, εξειδικεύτηκε στην συνοδεία Lied και μουσική δωματίου στην Μουσική Ακαδημία του Detmold, με καθηγητή τον Rainer Weber. Επίσης έχει μελετήσει κοντά στους Bernhard Ebert και Julia Madatova στο Αννόβερο της Γερμανίας, και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιανιστικής εκτέλεσης, συνοδείας τραγουδιστών και προετοιμασίας όπερας με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως οι Dietrich Fischer Dieskau, Bernhard Ebert, Fabio Vettraino, Leon Fleischer , Konstantin και Julia Ganev. Στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται πολυάριθμες εμφανίσεις σε συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής, ατομικά ρεσιτάλ, σχήματα μουσικής δωματίου, φωνητικής μουσικής και συμμετοχές σε παραγωγές όπερας, χορού, θεάτρου και χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου και ως συνοδός σε τάξεις μονωδίας και άλλων οργάνων σε διάφορα ωδεία στην Αθήνα και στην επαρχία. Επίσης έχει δώσει σεμινάρια πιανιστικής συνοδείας- Lied μεταξύ άλλων και στο μουσικό τμήμα του Ιόνιου πανεπιστημίου. Εκτός της μουσικής, έχει ασχοληθεί με την συμβουλευτική ψυχολογία και τα τελευταία χρόνια φοιτά επίσης στο τμήμα ''Ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης'' του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διονύσης Μαλλούχος / πιάνο
Μουσικός με πολύπλευρη δραστηριότητα. Ως πιανίστας δίνει ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αθηναϊκές αίθουσες και σε πολυάριθμα φεστιβάλ σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συνεργασία με σημαντικούς σολίστ σε ποικίλα προγράμματα μουσικής δωματίου, είναι μέλος του συνόλου Επτάηχον, ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ με ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Ως σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών συνεργάστηκε με την ΕΡΤ και τη Φραγκίσκη Καρόρη (1982-1995: Ο Κόσμος της Μουσικής, Το Παιχνίδι του μαύρου και του άσπρου, Νέα και Νότες). Ως ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος παρουσίασε από το 2003 την καθημερινή εκπομπή Όλα τα Πρωινά του Τρίτου. Δισκογραφικά δραστηριοποιήθηκε με τις εταιρείες EMΙ, SONY, Subways Music, IRIDA Classical και UTOPIA/Mικρή Άρκτο σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αρκετά σε πρώτη δισκογράφηση. Διδάσκει πιάνο στο Αττικό Ωδείο (από το 1991), Μουσική Αγωγή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2007-2015), διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (2009-2015) και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Φεβρουάριος 2016 - Απρίλιος 2018), καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης και το MuSifanto, το Μουσικό Φεστιβάλ της Σίφνου. Είναι συντονιστής του μεταδιπλωματικού κύκλου σπουδών «Πιάνο Χωρίς Σύνορα». Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με τη Θάλεια Μπαχά και πήρε Δίπλωμα στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Γιώργο Αρβανιτάκη, ενώ στη συνέχεια φοίτησε ως υπότροφος των ιδρυμάτων "Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης" και "Μπάκαλα" στην Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στους Istvan Gulyas και Màrta Gulyas. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Ε.Κ.Πανεπιστημίου Αθηνών («Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία»: διετές διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ).



https://www.facebook.com/events/2198730006903298/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου