Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα



σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι με τους: Πίτερ Κογιότ, Έμανουέλ Σενιέ, Χιου Γκραντ

"Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα": Πόσο σκοτεινή μπορεί να γίνει η αγάπη;

Τα "Mαύρα Φεγγάρια του Έρωτα" είναι πρώτα απ' όλα ένα μυθιστόρημα της "αγριότητας"....
Δύο ζευγάρια βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ένα πλοίο στο οποίο καλούνται να συνυπάρξουν για μερικές μέρες. Οι ζωές και τα συναισθήματα τους μπλέκονται με απροσδόκητο τρόπο σε ένα ερωτικό τρίγωνο που θα τους οδηγήσει στην οριστική πτώση και αλληλοκαταστροφή. Πώς να ξεφύγει κανείς από τη μονοτονία της ζωής του ζευγαριού; Ανάγοντας τον έρωτα σε ειδωλολατρία, καταφεύγοντας στα βίτσια ή καταστρέφοντας, αφανίζοντας σιγά-σιγά το σύντροφό του;
Ένα άγριο μυθιστόρημα που δεν είναι γραμμένο για να αρέσει σε όλους, στο οποίο ωστόσο ο συγγραφέας υφαίνει με συναρπαστικό τρόπο μία ιστορία γύρω από το σκοτεινό πρόσωπο του έρωτα. Μία τυχαία συνάντηση που ξεκινάει με τη δύναμη και την ορμή του πάθους, περνάει από όλες τις διαδρομές τις λαγνείας και της σαρκικής εξάρτησης και τελικά καταλήγει στο μίσος και την αλληλοκαταστροφή που δένει άρρηκτα το ένα υποκείμενο με το άλλο, καθώς οι ρόλοι του θύτη και του θύματος εναλλάσσονται διαρκώς, πότε σαν τραγωδία και πότε σαν φάρσα.
Οι ήρωες του Μπρυκνέρ, ανασφαλείς και παντοδύναμοι ταυτόχρονα, παρασύρουν και άλλους στο προκλητικό και άγριο παιχνίδι τους, θέτοντας μπροστά στα μάτια τους την επιθυμία ως πειρασμό, την αγάπη ως κακόγουστο παιχνίδι, και τη συνύπαρξη δύο ανθρώπων ως μία κατάσταση που δεν πρέπει να είναι γαλήνια και στατική.
Παρά την υπερβολή του θέματος, ο συγγραφέας, Πασκάλ Μπρυκνέρ, που ισχυρίζεται ότι "όταν είμαστε δύο, ονειρευόμαστε τον τρίτο", υφαίνει μία συναρπαστική αφήγηση που κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Το προκλητικό αυτό μυθιστόρημα είναι ρεαλιστικό, αλλά κυρίως κινείται γύρω από έναν συμβολισμό, μία αλληγορία για τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει το πάθος όταν ξεφεύγει από την αγνή μορφή του, ακόμα και τις πιο βίαιες, λάγνες και ανεξέλεγκτες.
Ο έρωτας μας δημιουργεί εξάρτηση. Πόσο δυνατό είναι αυτό το συναίσθημα; Υπάρχουν όρια που αν ξεπεράσουμε δεν υπάρχει πια επιστροφή;
Όλα αυτά τα ερωτήματα θέτει το βιβλίο, παράλληλα με τις υπαρξιακές αναζητήσεις για τον "συμβατικό" χαρακτήρα της συμβίωσης, την απελπισία που μας κυριεύει όταν παίζουμε και χάνουμε οριστικά, την ανάγκη για επιστροφή στη θλιβερή ή λυτρωτική μας καθημερινότητα μέσα στην οποία έχουμε μάθει να ζούμε, όσο και αν μας φυλακίζει.
Τα "Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα" είναι ένα βιβλίο για αυτούς που μπορούν να δουν ή έχουν κατά καιρούς προβληματιστεί από την καταστροφική ορμή του έρωτα. Μήπως το κάθε ντουέτο εμπεριέχει το όνειρο για κάτι άλλο; Μήπως χωρίς τη σκοτεινή πλευρά δεν υπάρχει ερωτικό πάθος, όπως υποστηρίζει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ;
koutipandoras.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



https://www.facebook.com/events/2086204158352670/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου