Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Δωμάτιο Με Θέα



σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι με τους: Μάγκι Σμιθ, Ντένχολμ Ελιοτ, Τζούλιαν Σαντς

Λίγες φορές έχει υπάρξει στην μέχρι τώρα ιστορία του κινηματογράφου τόσο επιτυχημένη καλλιτεχνική σχέση σκηνοθέτη και συγγραφέα, όσο μεταξύ των ταινιών του James Ivory και του συγγραφέα E.M.Foster. H πρώτη ταινία του Ivory που βασίστηκε σε μυθιστόρημα του Foster, θα σηματοδοτούσε την έναρξη μίας άτυπης τριλογίας μαζί με το Maurice και το Howards End, την οποία συνδέουν κυρίως τα ονόματα των συνδημιουργών. Κυρίες και Κύριοι, υποδεχθείτε ένα υπόδειγμα κινηματογραφικής μεταφοράς λογοτεχνικού μυθιστορήματος, από τον βασικότερο εκπρόσωπο των "Αγγλικών" ταινιών του είδους εποχής, το αριστουργηματικό και ρομαντικό Δωμάτιο Με Θέα.
Νεαρή Αγγλίδα ταξιδεύει στην Φλωρεντία το 1907, μαζί με την εξαδέλφη της. Διαπιστώνοντας ότι τα δωμάτια τους δεν έχουν θέα, γνωρίζονται με έναν μικροαστό και τον γιο του, ο οποίος θα φλερτάρει έντονα με την νεαρή. Η εξαδέλφη όταν αντιληφθεί το φλερτ, θα αναγκάσει την νεαρή να επιστρέψουν στην Αγγλία, όπου εκεί την περιμένει ο αρραβώνας με έναν ψυχρό και σνομπ αριστοκράτη. Η μοίρα όμως θα φέρει έτσι τα πράγματα, και το φλερτ από την Φλωρεντία θα συνεχιστεί εφόσον οι Εμερσονς θα μετακομίσουν κοντά στο σπίτι της. Και το δίλημμα της νεαρής πλέον είναι αν θα ακολουθήσει τις ταξικές δεσμεύσεις, και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των πράξεων της.

Το σενάριο της Ruth Prawer Jhabvala (βασική συνεργάτιδα του Ivory), κεντάει ψιλοβελονιά τις κοινωνικές διακρίσεις, τις προκαταλήψεις και την συναισθηματική οστεοπόρωση ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των αληθινών συναισθημάτων των ηρώων της,την συνειδητοποίηση τους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου οι ίδιοι να τα δεχθούν και να τα επιβάλλουν στον περίγυρο τους. Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Helena Bonham Carter, στον ρόλο της νέας γυναίκας που αισθάνεται οτι πρέπει να αφυπνιστεί, διαλέγοντας μεταξύ δύο μνηστήρων. Τον George- o Julian Sands στον πιο ωραίο και παθιασμένο ρόλο της καριέρας του- που τολμάει να φιλάει την Lucy στα λιβάδια, και τον Cecil-o Daniel Day Lewis στον πιο συντηρητικό ρόλο της καριέρας του-τον ενοχλητικό σχεδόν πουριτανό αριστοκράτη με την μπριγιαντίνη στα μαλλιά. Δίπλα τους ένα ξεχωριστό cast απο την Maggie Smith και την Judi Dench μέχρι τον Denholm Elliott και τον Simon Callow.
Το "Δωμάτιο με Θέα" είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως στην τέχνη του κινηματογράφου δεν υπάρχει auterισμός. Είναι μια επιτυχημένη ταινία απόλυτης σύμπνοιας απο έναν ταλαντούχο Αμερικάνο σκηνοθέτη με άποψη (James Ivory), σε συνεργασία με έναν ικανότατο Ινδό παραγωγό (Ismail Merchant), μία μορφωμένη Γερμανίδα σεναριογράφο (Ruth Prawer Jhabvala) και με έναν Αμερικάνο μουσικό συνθέτη (Richard Robbins). Άνοιξε τον δρόμο για πολλές κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του Foster, κανένας όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πήχη που έθεσε ο James Ivory.
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τότε χρονιάς, απέσπασε πληθώρα βραβείων, εκτόξευσε τις καριέρες της Helena Bonham Carter και του Daniel Day Lewis και προτάθηκε για 8 βραβεία Oscar, κερδίζοντας τελικά αυτά του Διασκευασμένου σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών. Μαζί με τα "Απομεινάρια Μιας Ημέρας" του ίδιου σκηνοθέτη, βρίσκεται μέσα στις 100 Καλύτερες Αγγλικές ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το British Film Institute και τριάντα χρόνια μετά αποτελεί ένα διαμάντι στην κορώνα του Αγγλικού σινεμά.
Κινηματογραφικός έρωτας με την καλύτερη θέα.
cinepivates.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


https://www.facebook.com/events/345148803041502/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου