Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Βραδιά ελληνικής ποίησης_Γιάννης Ρίτσος

Γιάννης Ρίτσος - «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει ... »
 Μόσχα, 27 Νοεμβρίου 2018

Αγαπητοί φίλοι!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στην μουσική-ποιητική παράσταση-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει ... » από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Παναγόπουλο, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής, καλλιτεχνική διευθύντρια η Ινέσσα Εφραιμίδου).

. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Γυμνάσιο «Ελλάδα» στη διεύθυνση 6,Koshkina, metro station “Kashirskaya”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία -  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική: МΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ХРΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
O Γιάννης Ρίτσος – είναι όχι μόνο ένας μεγάλος ποιητής, αλλά και ένας από τους  σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα.  Κάτοχος πολυάριθμων  βραβείων. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεών του περιλαμβάνονται το κρατικό βραβείο ποίησης, το βραβείο Λένιν και δεκάδες άλλα.
Η ποίηση του Ρίτσου αποτελεί μια μαρτυρία για τον  20 αιώνα. Μ’ αυτόν τον όρο εννοούμε όχι την αναπαραγωγή των γεγονότων και της πραγματικότητας της σύγχρονης εποχής, αλλά εκείνη την επιφοίτηση και καλλιτεχνική ενσάρκωση των πιο αξιόλογων χαρακτηριστικών μιας εποχής, η οποία είναι προσβάσιμη και προσιτή από το μοναδικό ταλέντο και ιδιοσυγκρασία του ποιητή και δημιουργού.
Στον 20 αιώνα, η γεμάτη δυστυχίες μοίρα του ελληνικού λαού, έγινε και προσωπική μοίρα του ποιητή. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, θα συνειδητοποιήσει την ανάγκη της εκ νέου ανοικοδόμησης του κόσμου, θα πιστέψει στην δυνατότητα να χτιστεί ένας καινούριος κόσμος δίκαιος, ελεύθερος, και θα μπει εθελοντής στις γραμμές της εργατικής τάξης και των αγωνιστών.
Ο Ρίτσος είναι αισιόδοξος και αγιάτρευτα  ρομαντικός. Η αισιοδοξία του Ρίτσου βρίσκεται  στο ξεπέρασμα του πόνου και των βασάνων. Ο ποιητής νιώθει τον εαυτό του ως φορέα, πάνω στις πλάτες του οποίου ακούμπησε το βάρος των περασμένων γενεών.
Αυτή η τοποθέτηση για μια διπολική σχέση με την κοινωνία και τους ανθρώπους, για μια συλλογική υπευθυνότητα μπροστά στο κάλεσμα επίλυσης μεγάλων κοινωνικών στόχων, θα περάσει στην Ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.
Η ποίηση του Ρίτσου, έγινε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς επιφανείς συνθέτες. Πάνω στους στίχους του Ρίτσου έγραψαν μουσική, μεγάλοι συνθέτες όπως οι Θεοδωράκης, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.
Αυτών την μουσική και τα τραγούδια θ’ ακούσετε και στην παράστασή μας.

Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια 
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.

Κάτω απ' τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω 
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.

Σας περιμένουμε σε αυτό το μοναδικό θεατρικό εγχείρημα!
 Μην το χάσετε!
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, 19.00,
Γυμνάσιο «Ελλάδα»
(6,Koshkina str., metro station “Kashirskaya”)


Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου