Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Αριστοτέλης Vs Γαλιλαίος!

Διάλεξη με εισηγητή τον Δημήτρη Πετάκο, Δρ. Ιστορίας των Επιστημών (ΙΦΕ/ΕΚΠΑ)

Στις αρχές του 17ου αιώνα ένας Ιταλός μαθηματικός πίστεψε στο ηλιοκεντρικό σύστημα του Πολωνού αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου. Έβαλε ως στόχο να αποδείξει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ότι δεν στέκεται ακίνητη στο κέντρο ενός τεράστιου κοσμικού κλουβιού. Τι σήμαινε αυτό; Σήμαινε ότι έπρεπε να συγκρουστεί με τον γίγαντα της αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη. Η κυριαρχία του Αριστοτέλη ήταν για δύο χιλιάδες χρόνια σχεδόν αδιαμφισβήτητη. Ο Γαλιλαίος τόλμησε να έρθει σε ρήξη με την αριστοτελική σκέψη της εποχής του και ήταν εκείνος που εγκαινίασε την κουλτούρα της πειραματικής μεθόδου και της μαθηματικοποίησης των φυσικών φαινομένων.

Ερωτήματα που θα διατρέχουν το πρόγραμμα:
• Τι είδους αλλαγές προέκυψαν στην παραγωγή της γνώσης κατά τον 16ο και 17ο αιώνα;
• Πώς συγκρούονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη μελέτη της φύσης;
• Πόσο αυταπόδεικτες και αυτονόητες ήταν οι μέθοδοι του Γαλιλαίου στους σύγχρονούς του;
• Γιατί η φιλοσοφική κουλτούρα του 17ου αιώνα θεωρούσε ότι οι μέθοδοι του Γαλιλαίου δεν μπορούσαν να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα;
• Τι σημαίνει «αλήθεια» σε έναν ορισμένο τόπο και χρόνο;

Στόχοι:
Στόχος της διάλεξης είναι μια σφαιρική και διαλεκτική προσέγγιση σε ζητήματα ιστορίας των επιστημών. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν πώς πραγματοποιείται η ιστορική έρευνα και πώς συγκροτούν τα ερωτήματά τους οι ιστορικοί. Παράλληλα, στόχος είναι η πληρέστερη κατανόηση των όρων συγκρότησης των επιστημών κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, της περίφημης Επιστημονικής Επανάστασης. Τέλος, είναι κρίσιμο να δούμε τις επιστήμες ως μια ανθρωπολογική επινόηση, η οποία αποκτά το νόημά της μέσα από κοινωνικές, πολιτικές αλλά και θρησκευτικές οριοθετήσεις.

Κόστος 10 €
Ειδική τιμή: 8 € (για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)

Τρίτη 20/11 στις 6 μ.μ. – 8 μ.μ.
Herakleidon Museum
118 51 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/2758534081038636/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου