Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ergon Ensemble, 10 Χρόνια μετά

Το ERGON ENSEMBLE γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ξεκινώντας από τα masterclass του Ensemble Modern, έφτασε σήμερα να θεωρείται το κορυφαίο συγκρότημα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα. 
Από την ίδρυσή του, το 2008, έχει εντάξει στο δυναμικό του μερικούς από τους καλύτερους έλληνες μουσικούς, σε ένα ευέλικτο σχήμα που διαμορφώνεται ανάλογα με το project. Τα πρωτότυπα προγράμματα, που παρουσιάζει, περιλαμβάνουν μουσική δωματίου, μουσικό θέατρο, χορό, σύγχρονη όπερα, μουσική και κινηματογράφο, κλπ. 
Έχει κληθεί να συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό: Documenta/Kassel, Herrenhausen Kunstfestpiele, International Pharos Contemporary Music Festival/ Nicosia, Bigli New Music Festival/Istanbul, Suså Festival/ Denmark, Athens Festival. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην παρουσίαση παραγωγών σύγχρονης όπερας, ενώ έχει δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η εορταστική συναυλία περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου που αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην δεκαετή πορεία του συγκροτήματος. 
Το PARAMIRABO (1978), του ιδιόμορφου και αινιγματικού Καναδού συνθέτη Claude Vivier (1948-1983), αναζητά όλες τις δυνατές σχέσεις μεταξύ των οργάνων του ensemble: από τα αυστηρά unison απέναντι στο απομονωμένο πιάνο, μέχρι τα σολιστικά ξεσπάσματα των οργάνων στην προσπάθεια τους να εκφράσουν την ιδιαιτερότητα τους. Το FRANKFURT MUSICBOX (2003) του Γερμανού Michael Stahnke (1951), είναι ένα εξαιρετικά δεξιοτεχνικό έργο για τους μουσικούς που πρέπει να συνδιαλλαγούν σε περιβάλλον αποξένωσης, με τρία διαφορετικά μικροκουρδίσματα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός καινοφανούς και ιδιόμορφου μουσικού οργάνου ή μουσικού κουτιού. Tο έργο SINCE BRASS, NOR STONE … OP.80 (2008) του Βρετανού Alexander Goehr (1932) είναι ένα έργο εντυπωσιακό με τον ασυνήθιστο συνδυασμό κρουστών με κουαρτέτο εγχόρδων. Το έργο, ο τίτλος του οποίου είναι δανεισμένος από σονέτο του Σαίξπηρ, βραβεύτηκε το 2009 με το British Composer Award στην κατηγορία μουσικής δωματίου. Το τελευταίο έργο του προγράμματος είναι το εντυπωσιακό POP-ART (2002) του Γάλλου Regis Campo (1968*), ένα δημοφιλές αλλά και απαιτητικό έργο μουσικής δωματίου γεμάτο ενέργεια και ρυθμικές εναλλαγές. Έχει βραβευτεί με το Coup de coeur – Charles Cros και το Professors’ prize for the Grand Prix Lycéen για συνθέτες το 2006. 

Οι μουσικοί που συμμετέχουν στη συναυλία ειναι: 
Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο
Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο
Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο
Στέφανος Νάσσος, πιάνο
Μπάμπης Ταλιαδούρος, κρουστά
Μάριος Νικολάου, κρουστά
Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Ali Basegmezler, βιόλα
Δημήτρης Τραυλός, τσέλο

Το Ergon Ensemble διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος
Καλλιτεχνικός συντονισμός: Αλέξανδρος Μούζας

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 στις 8:30 μ.μ. – 10:30 μ.μ
Ωδείον Αθηνών - Athens Conservatoire
17-19 Leoforos Vasileios Georgiou B’ & Rigillis, 10675 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/546327049152220/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου