Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ - EIVALA / ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

 

Η Ιφιγένεια Ιωάννου και οι ❝Eivala❞ στο «Πέραν»

Το μουσικό σχήμα ❝Eivala❞, επισκέπτεται το ιστορικό «Πέραν – Το καφέ αμάν της πόλης» στη Ν. Χαλκηδόνα, στις 10 Φεβρουαρίου, φέρνοντας μαζί του μουσικές και τραγούδια που «μυρίζουν» Σμύρνη του 19ου-20ου αιώνα, ντυμένα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Ένα φρέσκο μουσικό σχήμα
Οι ❝Eivala❞ είναι ένα νέο μουσικό συγκρότημα με ρεπερτόριο ως επί το πλείστον εμπνευσμένο από τη Σμύρνη του 19ου-20ου αιώνα. Γνωστά και άγνωστα τραγούδια, κρυμμένες ιστορίες για έρωτες, καημούς, μεράκια, για τη ζωή και τον θάνατο. Οι ❝Eivala❞ ζωντανεύουν ιστορίες εκείνης της εποχής μέσα από τη μουσική, αναπολούν για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και πολιτισμών και επαναδιαπραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις με όχημα τη μουσική τους με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Προσπαθούν να φέρουν στην επιφάνεια όλο τον χαμένο αισθησιασμό, τη δυναμική, αλλά και ιστορική μνήμη μιας μεγάλης σχολής της λαϊκής αστικής μουσικής και των συνθετών και μουσικών του τότε. Τέλος, επιχειρούν να αναδείξουν τον πλούτο της μουσικής παράδοσης της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης και να σας ταξιδέψουν σε καιρούς αλλοτινούς, όμορφους και νοσταλγικούς.
Plus Info: Η λέξη «eivala» (έϊ-βαλά) είναι πιθανότατα αραβικής προέλευσης από το eyvallah που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «στο καλό, ώρα καλή» ή «ευχαριστώ», ή από το ivi-allah που σημαίνει «καλά Θεέ μου». Πέρασε στην τουρκική γλώσσα και χρησιμοποιήθηκε φυσικά από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης. Είναι μια θαυμαστική λέξη που δείχνει ότι αυτός που το λέει περνάει καλά ή είναι πολύ χαρούμενος για κάτι.
Τους ❝Eivala❞ απαρτίζουν οι:
Ιφιγένεια Ιωάννου // τραγούδι, κανονάκι
Θανάσης Βαλάσκας // τραγούδι
Γιάννης Πούλιος // βιολί
Κώστας Τσαρούχης // ούτι
Πέτρος Παπαγεωργίου // κρουστά
Θοδωρής Μαραϊδώνης // κοντραμπάσο
είσοδος 5 ευρώ
Ωρα έναρξης: 21:30
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 25 33 896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου