Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου

 

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνει

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου
με τη Δανάη Παπαματθαίου Μάτσκε, βιολί
και τον Ούβε Μάτσκε, πιάνο

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ώρα 21.00
Γενική είσοδος : 5 €
Νέοι έως 18 ετών : ΔΩΡΕΑΝ
(Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης)
Προπώληση εισιτηρίων, κάρτες ελευθέρας εισόδου και περισσότερες πληροφορίες:
www.chania-culture.gr ή στο Μεγάλο Αρσενάλι (Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 14.00)

Η πολυβραβευμένη δεξιοτέχνης της νέας γενιάς, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου- Μάτσκε και ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε, καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμπράττουν μουσικά στο Μεγάλο Αρσενάλι σε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο.
Αναλυτικότερα, τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι :
1. W. A. Mozart : Σονάτα για πιάνο και βιολί σε σολ μείζονα, KV 301
Allegro con spirito, Allegro
2. L. v. Beethoven : Σονάτα για πιάνο και βιολί αρ. 7 σε ντο ελάσσονα, έργο 30, 2 (1802)
Allegro con brio, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro – Trio – Allegro, Finale. Allegro – Presto
3. Γιάννη Κωνσταντινίδη : Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων
Air de Karpathos, Chant pastoral de Kalymnos, Chant et danse de Rhodes, Danse de LerosAir d` Archanguelos (Rhodes), VI. Chant nuptial et danse de Rhodos
4. Boris Papandopulo : Σονάτα για βιολί και πιάνο (1988)
Allegro con brio, Scherzo, Largo (Sostenuto adagio), Allegro moderato

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά ελλήνων βιολονιστών.
Γεννημένη στην Αθήνα παίρνει τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά της. Ακολουθούν σπουδές στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με τον J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την Tanja Becker – Bender. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διδάσκει, ως βοηθός καθηγητή, στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου.
Έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Η.Π.Α., Ονδούρα, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Εσθονία, Φιλανδία, Σουηδία, Κύπρο και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες: Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ , Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Thüringen Philharmonie κ.α.
Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει παίξει στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «Festspiele Mecklenburg – Vorpommen», στο Διεθνές Φεστιβάλ Mendelssohn του Αμβούργου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Λευκωσία με την Pharos Arts Foundation, στο «Samos young artist Festival», στο «Molyvos International Music Festival» κ.α.
Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς «Andrea Postacchini» (Ιταλία) και «Henri Marteau» (Γερμανία).
Ηχογραφήσεις με την Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική, Σλοβενική, Κροατική και Ονδουριανή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση. Στην δισκογραφία της συγκαταλέγονται δύο CD της IRIDA Classical: «Violin Recital» (2012) και «Σονάτες για βιολί και πιάνο: L.v.Beethoven, C. Debussy και M. Ravel» (2014). Το 2022 αναμένεται η κυκλοφορία νέου CD με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών της διασποράς από την BIS Records.
Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε παίζει σε βιολί του Carlo Ferdinando Landolfi, Μιλάνο 1760.
Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στην Γερμανία.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» της Βαϊμάρης στην τάξη της καθηγήτριας Γιουλιάνε Λέρχε και με κρατική υποτροφία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία «Φράντς Λίστ» της Βουδαπέστης. Συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα στο «Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο» της Βαϊμάρης στις τάξεις των καθηγητών Γιάκομπ Λατάϊνερ (Νέα Υόρκη) και Πέτερ Σόλυμος (Βουδαπέστη), ενώ έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία.
Δίδαξε πιάνο στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» στη Βαϊμάρη και από το 2001 είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την περίοδο 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ..
Ο Ούβε Μάτσκε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη κ.α.
Ο Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία.
Ως σολίστας έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Στη μουσική δωματίου έχει συμπράξει με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντχάους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας και το κουαρτέτο Komitas της Αρμενίας, με σημαντικούς σολίστες όπως οι
Β. Χούντετσεκ και Β. Μιλάνοβα (βιολί), Κ. Φέλτς (τσέλο) και Λ.Φ. Ραμπίν (τραγούδι). Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες όπως στο Φεστιβάλ του Μπράουνσβάϊγκ, Φεστιβάλ της Ερφούρτης, Mozart – Gesellschaft του Μονάχου, Festival Mecklenburg-Vorpommern, Cemal Resit Rey Konser Salonu της Κωνσταντινούπολης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημήτρια κ.α.
Ηχογραφήσεις με τον Ούβε Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική, Σλοβενική, Κροατική και Κυπριακή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση. Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται έργα των Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμαν, Σούμπερτ, Λιστ, Μουσόργκσκι, Ραβέλ, Ντεμπυσσύ και Τσούγκρα (EMI, Virgin, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Irida Classical).
Διοργάνωση:
ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου