Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Παρουσίαση της όπερας Ιλιάδα του Ομήρου του Παναγιώτη Καρούσου στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα»

 

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» με εισηγησεις πάνω στο εργο Ορατόριο/Όπερα Ιλιάδα του Ομήρου του Παναγιώτη Καρούσου  

Εισηγητές:
Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης 
Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκοςκαθηγητής 
Σοφία Παπαδάτου, ταξίαρχος ε.α.

Περιλήψη:

Ορατόριο/Όπερα Ιλιάδα του Ομήρου του Παναγιώτη Καρούσου  

Η όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε λιμπρέτο και μουσική του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα έργο μεταμοντέρνου ρομαντικού λυρισμού στις φόρμες των κλασικών οπερατικών έργων.

Το έργο γράφτηκε πρόσφατα κατά την περίοδο της καραντίνας για την πανδημία του κορονοϊού, επηρεασμένο από τον λοιμό στην έναρξη της Ιλιάδας του Ομήρου: Ο Αγαμέμνονας όντας ασεβής προς τον ιερέα του Απόλλωνα, διαπράττει ύβρη που θα επιφέρει τη νέμεση του θεού και την τίση (Τα βέλη του θεού προκαλούν επιδημία, λοιμός στο στρατόπεδο των Αχαιών (στ. 44-53)), και επέφερε την έχθρα μεταξύ Αχιλλέα – Αγαμέμνονα, (Αχιλλέως μήνις).    

Η όπερα «Ιλιάδα» είναι μια πρωτότυπη δημιουργία μουσικού θεάτρου, βασισμένη στον θεματικό άξονα της Μυθολογίας με το έπος «Ιλιάδα του Ομήρου» της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Η Ιλιάδα του Ομήρου ως θεματικός άξονας διαπερνά όλα τα είδη Τέχνης και προσφέρεται για καινούργιες ερμηνείες. Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεατών (από παιδιά μέχρι ενήλικες) και όντας τόσο πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, μπορούμε να αναδείξουμε πτυχές οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές.

Η όπερα «Ιλιάδα» σε λιμπρέτο και μουσική του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα έργο για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. (μορφή κονσέρτου).

Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου