Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

«150 ΧΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

 


ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΕΝΤΥΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «150 ΧΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ
Αγαπητοί αναγνώστες,
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τις «Εκδόσεις Κέφαλος», που εκδώσαμε αυτή την υπέροχη συλλογή, της σημαντικής ποιήτριας και συγγραφέως, της Νίκης Σκουτέρη. Με την κ. Σκουτέρη έχουμε συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές, είτε σε διοργανώσεις λογοτεχνικών διαγωνισμών, είτε σ' εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε. Πιο συγκεκριμένα έχει συμμετάσχει ως μέλος των κριτικών επιτροπών του «2ου» και του «3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος», που διοργάνωσε το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς».
Επίσης, έχουμε συνεργαστεί και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2019, στην αίθουσα της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», για την απονομή των βραβείων του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος», των «Βραβείων Βιβλίου Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2017 & 2018» και στα «Λογοτεχνικά Βραβεία Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2019». Στην εν λόγω τελετή πραγματοποίησε ομιλία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή, του Κωνσταντίνου Καβάφη. Σ' αυτό το σημείο, μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στους προαναφερθέντες διαγωνισμούς, απέσπασε βραβεία για εκδοθέντα βιβλία της, αλλά και βραβείο για το σύνολο του έργου της.
Τώρα, στην εν λόγω συλλογή θα βρείτε ποιήματα που υμνούν τον έρωτα, τις καθημερινές στιγμές και συναισθήματα που μπορούν να ξεπροβάλουν από κάθε χαραμάδα της ρουτίνας του ανθρώπου και να λαμπρύνουν τον γκρίζο ουρανό, με τον ήλιο της αγάπης. Κάθε λέξη και κάθε της στίχος, διεγείρει τον ψυχικό κόσμο του αναγνώστη και τον μεταμορφώνει σε μία παλέτα από χρώματα της ίριδας των ποιητών.
Με τη φόρμα της ιαπωνικής ποίησης των χαϊκού, με τη λυρικότητα, τη μεστότητα και την υπόστασή τους, σε ταξιδεύει σαν ένα αρχαίο ελληνικό επίγραμμα σε χώρες μακρινές, όπου οι αισθήσεις και η λογική βρίσκονται σε αρμονική σύζευξη. Ένα τόσο σύντομο ποίημα, όπως είναι το χαϊκού, μπορεί να μας γεμίσει με νοήματα που κάνουν την καρδιά και το μυαλό ν' ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά, προς την κορωνίδα του Ελικώνα, για να συναντήσουν τις Μούσες. Εκείνες τις Θεές των τεχνών, οι οποίες μαζί με τη Θεά Αθηνά, χάρισαν απλόχερα την έμπνευση στην ποιήτριά μας. Και η τελευταία με τη σειρά της, μας χάρισε το ποιητικό νάμα της φαντασίας της και του εσωτερικού της κόσμου -σαν τον Προμηθέα που μεταλαμπάδευσε την ιερή φωτιά στους ανθρώπους- κάνοντάς μας να υποκλιθούμε μπροστά στο κάλλος της τέχνης του ποιείν!
Εν κατακλείδι, εύχομαι να ταξιδέψετε κι εσείς με τα εκατόν πενήντα χαϊκού της ποιητικής συλλογής της Νίκης Σκουτέρης. Αφήστε λοιπόν, το νου σας ελεύθερο από τις έγνοιες και δεχτείτε μέσα στα πανιά της καρδιάς σας, τον ούριο άνεμο της γαληνοτάτης ποίησης.
Πλούταρχος Πάστρας,
Εκδότης, Φιλόλογος, Λογοτέχνης
***ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ: www.ekdoseiskefalos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου