Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Thomas Tamvakos: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΥΛΟΣ COLOURS – METAMORPHOSES (Phasma – Music)


 ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

COLOURS – METAMORPHOSES
(Phasma – Music)
Μετά το βραβευμένο και εξαιρετικό δισκογράφημα «Night Visions», ο αγαπητός –και από τους κορυφαίους ζώντες- συνθέτης Μιχάλης Τραυλός επανήλθε στη δισκογραφία, μέσα στο 2020, με το «Colours - Metamorphoses». Και αυτό κυκλοφόρησε, όπως και το προηγούμενο, από τη Phasma – Music. Έχει ήδη αποσπάσει πανάξια το βραβείο CLOUZINE International Music Awards ως το «Best Electronic Album».
Το δισκογράφημα περιέχει δύο μέρη, το επταμερές «Colours» και το οκταμερές «Metamorphoses». Δύο ποιήματα ηλεκτρονικής μουσικής σε άρτια μίξη με φυσικά όργανα (φλάουτο, αγγλικό κόρνο, βιολί και βιολοντσέλο) που μας προσφέρουν ένα καθηλωτικό ακρόαμα. Είναι δύσκολο να τα κατηγοριοποιήσεις υφολογικά, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία αφού το αποτέλεσμα είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητά τους. Ο ευρηματικός συνθέτης υλοποιεί πάντως –και με ιδανικό τρόπο- τη στόχευσή του, μέσα σε 74’ περίπου, την ηχητική προσέγγιση, των επτά χρωμάτων (μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, λουλακί και βιολετί) και των οκτώ μεταμορφώσεων (εισαγωγή, μουσείο τέχνης, εμφάνιση, ξεθωριασμένες αναμνήσεις, ο βάλτος, εποχή παγετώνων, ρευστό και το ταξίδι).
Οι ηλεκτρονικοί ήχοι, με εμφανή την υπόμνηση –χωρίς την παραμικρή μίμηση όμως- των ηχοτοπίων της μουσικής new age (με προσθήκη concrete ήχων), επιφέρουν ως απότοκο κατάσταση έκστασης και δημιουργούν ειρηνική ατμόσφαιρα, χαλάρωση και αισιοδοξία.
Στο συνοδευτικό ένθετο ο συνθέτης επεξηγεί γιατί επιλέγει τα συγκεκριμένα επτά χρώματα και την αντιστοίχισή τους με τα συναισθήματα. Τα φυσικά όργανα δεν υπερκερούν των ηλεκτρονικών ήχων αλλά τους ακολουθούν εκεί και όπου χρειάζεται η παρουσία τους. Σε αυτό συμβάλλουν οι άριστοι μουσικοί που συμμετέχουν (η Ιβόνα Γκλίνκα στο φλάουτο [υπεύθυνη της παραγωγής επίσης], ο Σπύρος Κοντός στο αγγλικό κόρνο, ο Σπύρος Τραυλός στο βιολί και ο Δημήτρης Τραυλός στο βιολοντσέλο) οι οποίοι δεν προβάλλουν τα μουσικά τους χαρίσματα αλλά ακολουθούν πιστά την παρτιτούρα δημιουργώντας ένα άρτιο σύνολο. Στο δεύτερο έργο με τις οκτώ μεταμορφώσεις ο συνθέτης επιχειρεί τη ηχητική μετατροπή ρεαλιστικών εικόνων/φωτογραφιών σε αντίστοιχες φανταστικές, όπως επίσης αναγράφεται στο ένθετο. Γράφτηκαν για να συνοδεύουν video art προβολή και με τους ηλεκτρονικούς ήχους –σχεδόν σε ολόκληρο το έργο- σε πρώτο και κυρίαρχο επίπεδο. Τα φυσικά όργανα υποχωρούν και σε ελάχιστα σημεία συμμετέχουν.
Πραγματικά ενθουσιάστηκα ακούγοντας το δισκογράφημα, με την επίσης εντυπωσιακή ψηφιακή εικαστική σύνθεση του εξωφύλλου, τόσο για τη μουσική ποιότητα (γραφή, ερμηνεία, παραγωγή), όσο και για τον αγαπητό συνθέτη που στα 70 του χρόνια δεν παραμένει σε στερεότυπα αλλά διευρύνει τη μουσική του γλώσσα. Μπράβο αγαπητέ Μιχάλη! Και φυσικά τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συντελεστές, όπως στον εξαίρετο ηχολήπτη Piotr Wieczorek.
Όσα εκθετικά στοιχεία και να προσθέσω θα είναι λίγα γιατί αυτό το δισκογράφημα, όντως αριστουργηματικό, αξίζει να είναι στη δισκοθήκη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου