Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μάτια Ερμητικά Κλειστά


 Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Με τους: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ
Η αγαπημένη συμμετρία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δίνει βροντερό παρόν στο τελικό του αριστούργημα. Τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» «εσωκλείονται» σε, ερωτικού περιεχομένου, λόγο και εικόνα χωρίς όμως το σεξ να χαρακτηρίζει την ταινία. Ο γιατρός Μπιλ Χάρφορντ και η γκαλερίστα –και πιθανώς, ζωγράφος- σύζυγός του, Άλις, δηλαδή ο Κρουζ και η Κίντμαν, δέχονται σεξουαλικές προτάσεις στο πάρτι του ισχυρού τους φίλου, Βίκτορ Ζίγκλερ (Σίντνεϊ Πόλακ).
μια ταινία – βουτιά προς το θάνατο
Το μεγάλο στοίχημα της ταινίας επικεντρώνεται στο πώς θα τη «διάβασε» ο θεατής: Πόσα από αυτά που βλέπουμε είναι ένα όνειρο; Μήπως πρόκειται για φαντασιώσεις του ενός, όπως αυτές μπλέκονται στις σκέψεις του άλλου; Αν από την άλλη, δεν είμαστε – εμείς, οι θεατές – μάρτυρες ενός μακρόσυρτου, βασανιστικού ονείρου, τότε πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του Μπιλ σε κόσμους απειλητικούς, απ’ τους οποιους σώζεται με τη θαυματουργή παρέμβαση ενός κουδουνίσματος;
Ένας συνδυασμός ονείρων σε πολύπλοκη διαστρωμάτωση και η περίτεχνη εμβάθυνση σε μια απρόοπτη και αποκαλυπτική πλοκή, μετατρέπονται στα χέρια του Κιούμπρικ σε μία εμπνευσμένη, εξαιρετικά δουλεμένη Οδύσσεια σχέσεων και συναισθημάτων, όπου η κρεβατοκάμαρα αποτελεί το τελευταίο σύνορο του ελεγχόμενου, πολιτισμένου Δυτικού Ανθρώπου. Ο κορυφαίος δημιουργός εικονοποίησε το όραμά του χωρίς φορμαλιστικά κόλπα, αφήνοντάς μας μια απευθείας πρόσβαση στον κόσμο της συναισθηματικής δέσμευσης και της πρακτικής αποδόμησής της.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
THURSDAY, SEPTEMBER 15, 2022 AT 8:30 PM – 11:15 PM


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου