Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Θεματικές ξεναγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη

 

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου επεκτείνει τον κύκλο των δωρεάν ξεναγήσεών της και τα Σάββατα.

Ο πρώτος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων θα έχει τίτλο «Το πορτραίτο - η αποτύπωση του προσώπου - Η ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν».
Οι ξεναγήσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 10 και 17 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
«Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στο έργο του Πλίνιου (π.77 μ.Χ). Μαζί θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Θα ξεκινήσουμε από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, θα περάσουμε στα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21, τις μορφές των πρώτων και των ύστερων αστών της απελευθερωμένης Ελλάδας ζωγραφισμένες από τα χέρια των καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου, αλλά και των καθημερινών ανθρώπων, όπως αυτοί απεικονίζονται με τα φωτεινά ανάλαφρα χρώματα των Ελλήνων καλλιτεχνών του τέλους του 19ου αιώνα. Φυσικά, η ιστορία συνεχίζεται στον 20ό αιώνα, σε πορτραίτα που δε γίνονται πλέον κατά παραγγελία από την άρχουσα τάξη, αλλά εκφράζουν την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη για τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από σχήματα, χρώματα και αναφορές στην ελληνική παράδοση. Τέλος, θα δούμε πρόσωπα και πορτραίτα ανθρώπων δουλεμένα με καινούρια υλικά και τεχνικές με τη λαχτάρα για κάτι καινούριο, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την παράδοση της ζωγραφικής. Αυτά τα πρόσωπα θα μας φτάσουν μέχρι το 2020, εκφράζοντας με το βλέμμα τους τα βάσανα και τις ελπίδες του ανθρώπου του σήμερα, ιδωμένες μέσα από το ίδιο τους το σώμα.»
Διάρκεια Ξενάγησης: 80 λεπτά
Χώρος ξενάγησης: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ
Όριο ατόμων: 25
Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr (Δευτέρα-Παρασκευή).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό email το οποίο θα σας ζητηθεί να επιδείξετε με την είσοδό σας στα ταμεία.
SATURDAY 10/9 FROM 12:00-13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου