Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Εκδήλωση με θέμα: "Το ατελιέ του Θανάση Απάρτη"

 

«Το ατελιέ του Θανάση Απάρτη, ένα ιδιότυπο σχολείο γλυπτικής»

Το 1940, λόγω του Πολέμου, ο Θανάσης Απάρτης εγκατέλειψε τη Γαλλία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Έστησε το εργαστήριό του στον αριθμό 16 της οδού Αρδηττού, στο Μετς, όπου μέχρι τότε εργαζόταν ο νεαρός Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής. Έκτοτε, και ιδίως στους δύσκολους μήνες της Κατοχής, στο εργαστήριο του Μετς βρήκαν καταφύγιο πολλοί νέοι γλύπτες: ως μαθητές, ως βοηθοί ή απλώς ως μετέχοντες ενός κύκλου γύρω από τον σεβαστό καλλιτέχνη. Αρκετοί σύχναζαν εκεί αναζητώντας το νέο που έφερνε από το Παρίσι ο Απάρτης, όπως ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Χρήστος Καπράλος, ο Μακρής. Άλλοι έκαναν κοντά του τα πρώτα τους βήματα στην τέχνη της σμίλης, όπως ο Κλέαρχος Λουκόπουλος, ο Κώστας Κλουβάτος, η Ναταλία Μελά. Ο Απάρτης υπήρξε, επίσης, δάσκαλος για πολλά νέα παιδιά, τον Κώστα Παπανικολόπουλο και, για λίγο, τον μετέπειτα αρχαιολόγο Μίλτο Γαρίδη.

Ομιλητής: Σπύρος Μοσχονάς, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ

Η διάλεξη πραγματοποιείται με τη συνεργασία του «Σωματείου Φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή» και της «Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κλ. Λουκόπουλος».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεση “το εργαστήριο του γλύπτη” η οποία διαρκεί μέχρι την Κυριακή 2 Οκτώβρη 2022. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο το ωράριο και τα εισιτήρια.

Παράλληλα, την Κυριακή 2 Οκτώβρη 2022, από τις 12.00 μέχρι τις 2.00μμ, στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες που προσφέρει μια πρώτη γνωριμία με μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης και τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου. Είσοδος ελεύθερη έπειτα από δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Μουσείου. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ο Σύλλογος μας θα συμμετέχει στην εκδήλωση. Τιμάμε την ιστορία του τόπου μας και τους καλλιτέχνες της γειτονιάς μας που ενέπνευσαν με τη ζωή και το έργο τους και με το όραμα τους για έναν καλύτερο κόσμο.


Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος “ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου