Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Μαγδαληνή Ρεμούνδου: συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου

 

Η Μαγδαληνή Ρεμούνδου είναι σκηνοθέτρια και επικεφαλής της Σχολής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και παραστατικών τεχνών, με βασικό γνώμονα τη δημιουργία, την ενημέρωση και τον πολιτισμό. Προσφέρει πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών –Bachelors και Masters– σε τομείς όπως Δημοσιογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Τεχνολογία, Δημιουργική Γραφή και Υποκριτική, σε συνεργασία με τα διακεκριμένα βρετανικά πανεπιστήμια Oxford Brookes University, Queen Margaret University και University of East London. Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία της συλλογής διηγημάτων των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής, καθώς και των νέων τμημάτων που ξεκινούν τον Οκτώβριο με προνομιακά δίδακτρα -40%, η Μαγδαληνή Ρεμούνδου μάς μιλά για το MA Creative Writing του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο παρέχει σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο Oxford Brookes University το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MA Creative Writing. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Το περιεχόμενο σπουδών του MA Creative Writing εστιάζει πρωτίστως στη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται και το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται στη δημιουργική γραφή. Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος αφορούν όλα τα είδη κειμένων δημιουργικής γραφής. Εκτός από τις υποχρεωτικές διαλέξεις των μαθημάτων με τους διδάσκοντες της καθηγητικής ομάδας, στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν επισκέπτες καθηγητές και επαγγελματίες κειμενογράφοι με διαλέξεις που αφορούν πολλά και διαφορετικά πεδία της αγοράς εργασίας, όπως δημοσιογραφία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδοτικές υπηρεσίες κ.ά. Το μεγαλύτερο ποσοστό βαρύτητας στην αξιολόγηση των φοιτητών προκύπτει από τα κείμενα που δημιουργούν οι ίδιοι, με την ολοκλήρωση των διδακτικών ενοτήτων – μαθημάτων. Έτσι προέκυψε και το βιβλίο με τη συλλογή διηγημάτων των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής, Το ταξίδι της γραφής, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες συγγραφείς και κειμενογράφους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και εκδώσει κείμενα, και επιθυμούν να αποκτήσουν ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών ή/και να βελτιώσουν τις συγγραφικές τεχνικές τους.

Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικούς από τους καθηγητές που διδάσκουν σε αυτό;

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι περήφανο για την καθηγητική ομάδα του συγκεκριμένου προγράμματος, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους, πολυμεταφρασμένους και βραβευμένους εν ενεργεία Έλληνες συγγραφείς. Αναφέρω ορισμένους ενδεικτικά: Χρήστος Οικονόμου, Χρίστος Κυθρεώτης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Κάλλια Παπαδάκη και ο υπεύθυνος σπουδών (Programme Leader) Δρ Ιωάννης Μπασκόζος.

Το περιεχόμενο σπουδών του MA Creative Writing εστιάζει πρωτίστως στη συγγραφή πρωτότυπων κειμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται και το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται στη δημιουργική γραφή.

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του, που το διαφοροποιούν από αντίστοιχα προγράμματα σπουδών;

Το ΜΑ Creative Writing ξεχωρίζει από αντίστοιχα προγράμματα σπουδών, καθώς επικεντρώνεται στην παραγωγή δημιουργικής γραφής έναντι της θεωρίας. Επιπλέον, προσφέρει την πρωτοποριακή υπηρεσία «Κέντρο Υποστήριξης Δημιουργικής Γραφής», που υποστηρίζει εξατομικευμένα κάθε φοιτητή. Το MA Creative Writing παρέχεται από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο όπως ακριβώς προσφέρεται από το Oxford Brookes University, με τη μόνη διαφορά ότι η γλώσσα είναι η ελληνική αντί της αγγλικής. Σημειώνεται πως υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του προγράμματος. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θεωρείται ένα από τα κορυφαία προγράμματα δημιουργικής γραφής στον κόσμο. Η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Hilary Mantel έχει αναφέρει πως «το Oxford Brookes University είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ηγέτης στη Δημιουργική Γραφή», ενώ ο Philip Pullman, Άγγλος συγγραφέας της διάσημης τριλογίας «His Dark Materials» («Τριλογία του Κόσμου»), έχει δηλώσει ότι «ανάμεσα στα προγράμματα Δημιουργικής Γραφής που έχω δει, αυτό που πραγματοποιείται στο Oxford Brookes είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα».

Τι δυνατότητες προσφέρει στους αποφοίτους του για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας;

Το Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας δασκάλων, νηπιαγωγών, φιλολόγων, συγγραφέων, δημοσιογράφων, κειμενογράφων διαφήμισης, εργαζομένων στο marketing, στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Επιπλέον, το MA Creative Writing μπορεί να λάβει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια ο κάτοχός του να συμμετέχει σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Το βιβλίο Το ταξίδι της γραφής, με τη συλλογή διηγημάτων των αποφοίτων από τα δύο μόλις ακαδημαϊκά έτη που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, αποτελεί την απόδειξη για τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής διαδικασίας, καθώς και ένα σημαντικό «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας.

Πότε ξεκινούν τα νέα τμήματα;

Τα νέα τμήματα θα ξεκινήσουν στις 17 Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι εγγραφές. Όποιος ενδιαφέρεται να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργικής γραφής, μπορεί να εξασφαλίσει τη θέση του άμεσα με προνομιακά δίδακτρα -40%.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Τίνα Πανώριου, δημοσιογράφος

https://diastixo.gr/sinentefxeis/ellines/18863-magdalini-remoyndoy

https://diastixo.gr/ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου