Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

#Έκθεση: Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας» | Ως τις 18 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» με ελεύθερη είσοδο

 

#Έκθεση: Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας» | Ως τις 18 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» με ελεύθερη είσοδο.

Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση και την δημιουργία του ελληνικού κράτους, γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ομογένεια, πιάνοντας κλωστή και βελόνι ξαναβρίσκουν την επαφή με την πλούσια παράδοση στην κεντητική, από την Κίρκη και την Πηνελόπη μέχρι σήμερα. Διαχρονικά, τα έργα κεντητικής τέχνης κοσμούν πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου ενώ τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος χειροτεχνίας κερδίζει έδαφος, αποκτώντας συνεχώς «οπαδούς». Ανάμεσα σε αυτούς και οι 177 Ελληνίδες, που εμπνεόμενες από την πορεία του ελληνισμού, επέλεξαν με τα δικά τους κριτήρια πρόσωπα και γεγονότα, που ξεχώρισαν στην μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους.
Η έκθεση περιλαμβάνει 325 εργόχειρα κεντήματα της Συντροφιάς του Συλλογικού Κεντήματος. Συμμετέχει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το οποίο φιλοτέχνησε, σε φυσικό μέγεθος (1,93 x 2,01 μ.), την Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή συμβάλλοντας στην επέτειο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της εθνικής Παλιγγενεσίας. Μια έκθεση διαφορετική, που αποθεώνει την συλλογικότητα και την γυναικεία συνεργασία ως συμβολική συμμετοχή στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και δημιουργίας.
Ώρες Λειτουργίας: Τρ–Πα: 11:00–16:00, Σα–Κυ: 10:00–15:00, Δε κλειστά
Ιδέα – Πρωτοβουλία – Γενική Επιμέλεια:
Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Επιστημονική Επιτροπή:
Δρ. Κατερίνα Κοσκινά – Σταυρούλα Πισιμίση – Ευαγγελία Κανταρτζή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου