Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Εντυπωσίασε η εκπληκτική σοπράνο Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη στη συναυλία Παναγιώτη Καρούσου στην Αρχαία Κόρινθο


Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία Παναγιώτη Καρούσου στην Αρχαία Κόρινθο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με την εντυπωσιακή συμμετοχή της εκπληκτικής σοπράνο Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη.

Η δραματική σοπράνο Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη με την τεράστια φωνή της ερμήνευσε στα ρώσικα το τραγούδι «Η αγάπη είναι ζωή» από το Πόλεμος και ειρήνη του Λέων Τολστόι και στα ιταλικά «Tu sei come una terra» του Τσεζάρε Παβέζε σε μελοποίηση του Παναγιώτη Καρούσου. Επίσης, μεταξύ άλλων ερμήνευσε το ντουέτο «Ανάμνησης» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού με τον τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο σε μελοποίηση του Παναγιώτη Καρούσου. Η φωνή της Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη ζεστή δραματική με μεγάλη φωνητική έκταση και εύρος χρωματικών αποχρώσεων και δυναμικής ερμήνευσε υπέροχα τα τραγούδια στην μορφή του μπελ-καντο μουσικού ύφους του συνθέτη κλασικής μουσικής και όπερας Παναγιώτη Καρούσου. Επίσης και με την εντυπωσιακή σκηνική της εμφάνιση η Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη έκλεψε την παράσταση στην σπουδαία αυτή συναυλία για τα 200 χρόνια της ελληνικής ελευθερίας.


Το Ανοιχτό Θέατρο (Ξενία) κατάμεστο από κόσμο, με σύσσωμους τους τοπικούς άρχοντες γνώρισε μια αξέχαστη βραδιά εκλεκτής υψηλής ποίησης και σοβαρής μουσικής. Την συναυλία προλόγισε η Δρ. Τόνια Τζαναβάρα, Αρχαιολόγος  - Ιστορικός Τέχνης - Προϊσταμένη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ (ΚΕ.Π.Α.Π.). Χαιρετισμούς έδωσαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός.

Η συναυλία για την απελευθέρωση της Ελλάδας  «1821 – 2021» με έργα Παναγιώτη Καρούσου με το Μουσικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Κορίνθου έγινε υπό την άρτια διεύθυνση της Αρχιμουσικού συνθέτριας και μαέστρου Γλυκερίας Μωραϊτάκη.

Συμμετείχαν οι υπέροχοι λυρικοί καλλιτέχνες: η Ρέα Βουδούρη σοπράνο, η Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη σοπράνο,  ο Θεόδωρος Μπιράκος τενόρος, η Μαρίζα Κιοσέογλου σοπράνο, ο Κωνσταντίνος Δρακωνάκης τενόρος. Συνόδευσε η Μάνια Χαντζέρη στο πιάνο. Η Μυρτώ Κόρκα, έκανε τις απαγγελίες των ποιημάτων.


Στο Πρόγραμμα ερμηνεύτηκαν: Εμβατήριο για το 1821, Σαράντα παλικάρια (Παραδοσιακό),  Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης), Ανάμνησης (Διονύσιος Σολωμός), Προσέγγιση (Γιάννης Ρίτσος), Οδοιπόρος (Παῦλος Νιρβάνας), Tu sei come una terra (Τσεζάρε Παβέζε), No te amo (Πάμπλο Νερούδα), Η αγάπη είναι ζωή - Πόλεμος και ειρήνη (Λέων Τολστόι), Το πόσο σε λατρεύω (Γιάνης Βηλαράς), Το παιδί στο ποτάμι (Γεώργιος Βιζυηνός), Σιωπή (Κωστής Παλαμάς),   Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης), Εσύ η γλυκιά (Γεώργιος Δροσίνης), Παρθενών (Κωστής Παλαμάς), Κόρη των Αθηνών (Λόρδος Βύρων) μελοποίηση Παναγιώτης Καρούσος.

Πρόκειται για τη νέα συνθετική εργασία του Ελληνοκαναδού μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές.

Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος.

Το εκλεκτό κοινό καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της συναυλίας αφιέρωμα στο 1821 – 200 χρόνια ποίηση και ελευθερία, και ζήτησε να επαναληφτεί το τραγούδι  «Κόρη των Αθηνών» του Λόρδου Βύρωνα.

Παραβρέθηκε ο Θέμης Κουτσογκίλας, πρόεδρος Κε.π.α.π Δήμου Κορινθίων που συνεχάρη τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές, η πρώην Βουλευτής Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού Πελοποννήσου, πολιτική μηχανικός, αρμόδια μεταξύ άλλων για θέματα αρχαιολογικών χώρων, η μουσικός Ανίτα Τσαπάλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ασημακόπουλος (υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων) Διδάκτωρ Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, η εκπαιδευτικός Μαρία Τσιάντη από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας, η Όλγα Κονομόδη-Θωμά Πρόεδρος Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες», κ.α.


Ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Καρούσος ευχαρίστησε καλλιτέχνες και διοργανωτές για την επιτυχία της συναυλίας: Εκ μέρους όλων των καλλιτεχνών ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά και τους μουσικούς της φιλαρμονικής Κορίνθου και την αρχιμουσικό Γλυκερία Μωραϊτάκη στους διοργανωτές του Κε.π.α.π Δήμου Κορινθίων και σε όλο τον κόσμο της Κορίνθου που μας τίμησε τόσο πολύ με την παρουσία του. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που ζήσαμε στην αρχαία Κόρινθο αφιερωμένη στα  200 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας «1821 – 2021»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου