Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ελλάδα τίμησε τον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο της Ρωσίας Θεόδωρο Κουρεντζή

Теодор Курентзис стал вторым обладателем Ордена Феникса в XXI веке

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος απένειμε η Ελλάδα στον Θεόδωρο Κουρεντζή, με απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου. Η απονομή του μεταλλίου στον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο της Ρωσίας έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα από τον πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά.
Посольство Греции в России. Москва. Леонтьевский пер.4.  
Церемония награждения выдающегося российского и греческого дирижера Теодора Курентзиса Орденом Феникса степени Командор.
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής (καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και του Μπαλέτου της Περμ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1972. Το 1990 πήγε στη Ρωσία για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του στην Αγία Πετρούπολη κοντά στον περίφημο δάσκαλο Ιλιά Μουσίν. Στη διάρκεια των σπουδών του γοητεύθηκε από αυτή τη χώρα με την τεράστια μουσική παράδοση και αποφάσισε να την κάνει δεύτερη πατρίδα του.
Павлос Арзуманидис, Nikos Ljungby Sidiropoulos, Teodor Currentzis and Ирина Олеговна Толстикова.
Το 2002, μαζί με τη Ρωσίδα ελληνίστρια φιλόλογο Φατίμα Γιελόεβα και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 2003 εντάχθηκε στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας, και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ. Μάλιστα, δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία MusicAeterna.
Καθώς θεωρείται ως ο καλύτερος ερμηνευτής του Μότσαρτ, το 2012 στην ορολογία της μουσικοκριτικής πρωτοεμφανίστηκε η έννοια «Ο Μότσαρτ του Περμ».
 Ekaterina Biryukova, Алексей Сюмак, Achilleas Patsoukas II, Alexey Trifonov 
Το 2014 ο πολυβραβευμένος Θεόδωρος Κουρεντζής έγινε πολίτης της Ρωσίας, διατηρώντας ελληνική ιθαγένεια. Στη Ρωσία θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία. Διευθύνει τακτικά τις καλύτερες ορχήστρες της Μόσχας, ενώ με το μουσικό του σύνολο ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Elena Mironenko, Теодора Янници and Георгий Неопуло.
Inna Sheff, Теодора Янници, Maria Ksinopulo, Ксения Георгиади, Renata Sotiriadi and Thanassis Avgerinos.
Αξίζει να σημειωθεί πως, εδώ και χρόνια, ο Θόδωρος Κουρεντζής έχει λάβει τιμητικά από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη ρωσική υπηκοότητα, ενώ το Κρεμλίνο του έχει απονείμει προ δεκαετίας το Παράσημο της Φιλίας.
Με την ίδια απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα θα απονεμηθεί επίσης στη σπουδαία συγγραφέα και μεταφράστρια, Σόνια Ιλίνσκαγια, για τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Ρωσία. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Nikos Sidiropulos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου