Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Υπολογισμός του Πάσχα // Θεοδοσίου Στράτος

 


Υπολογισμός του Πάσχα

Το Πάσχα των καθολικών γιορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Ενίοτε δεν συμπίπτει με το εβραϊκό που γιορτάζεται κατά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Ο υπολογισμός, όμως, γίνεται με το Γρηγοριανό ημερολόγιο που διαφέρει κατά 13 ημέρες από το Ιουλιανό (παλαιό ημερολόγιο).
Το Πάσχα των ορθοδόξων υπολογίζεται ομοίως, μόνο που ο υπολογισμός βασίζεται στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτό η εαρινή ισημερία τοποθετείται στις 21 Μαρτίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, δηλαδή 3 Απριλίου με το νέο Γρηγοριανό. Το Πάσχα έχει εύρος 35 ημερών. Εάν κάποια χρονιά συμβεί η πανσέληνος μετά τις 3 Απριλίου τότε αυτή είναι η πασχαλινή πανσέληνος και για τους ορθοδόξους και για τους καθολικούς, οπότε το Πάσχα συμπίπτει. Εάν όμως συμβεί πανσέληνος μεταξύ 21 Μαρτίου και 3 Απριλίου, τότε αυτή θεωρείται από τους καθολικούς η 1η εαρινή πανσέληνος και το καθολικό Πάσχα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή. Στην ίδια περίπτωση οι Ορθόδοξοι περιμένουν την επόμενη πανσέληνο (μετά τις 3 Απριλίου = 21 Μαρτίου Ιουλιανού) και γιορτάζουν το Πάσχα την Κυριακή μετά από αυτήν. Στην τελευταία περίπτωση το ένα Πάσχα απέχει από το άλλο πολλές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Δηλαδή η διαφορά μπορεί να φτάσει και τις 34 ημέρες.
Μολονότι το Ρωσικό, το Σερβικό Πατριαρχείο κ.ά., όπως και οι Γ.Ο.Χ. (οι λεγόμενοι παλαιοημερολογίτες) ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, ως ορθόδοξοι χριστιανοί συνεορτάζουμε το Πάσχα, ασχέτως αν ακολουθούμε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σημειώνω ότι το αστρονομικό πολιτικό έτος δεν ταυτίζεται με το θρησκευτικό (αρχή 1η Σεπτεμβρίου = αρχή Ινδίκτου). Η ροή του εκκλησιαστικού εορτολογίου ακολουθεί το θρησκευτικό ημερολόγιο και καθορίζεται από κύριες θρησκευτικές γιορτές, όπως το Πάσχα. Η Ανάσταση του Κυρίου επηρεάζει καθοριστικά το εκκλησιαστικό εορτολόγιο.
.
Βιβλιογραφία
Θεοδοσίου Στράτος και Δανέζης Μάνος, Η Οδύσσεια των Ημερολογίων-
Αστρονομία και Παράδοση. Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου