Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Βραβεύτηκε η Χριστιάνα Μάνου στην όπερα «Ιλιάδα» του Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ιωάννη Μαρωνίτη Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

 

Η όπερα «Ιλιάδα» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε στο Athens Marriott Hotel για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

 

Κυριακή 9 Απριλίου 2023, Marriott AthensΗ όπερα «Ιλιάδα» του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Athens Marriott Hotel για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Πρωταγωνίστησαν οι εκπληκτικές λυρικές τραγουδίστριες Ειρήνη Κώνστα (Ωραία Ελένη), Όλγα Σκεκλίου (Εκάβη), Ρέα Βουδούρη (Ανδρομάχη), και μαζί με τους λυρικούς τραγουδιστές και τα δρώμενα, θεατρικά και αθλητικά, ενθουσίασαν το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα που χειροκροτούσε ασταμάτητα.

Επίσης ερμηνευτήκαν από τη Ρέα Βουδούρη και τους τραγουδιστές τα τραγούδια αφιερωμένα στην Παρθενώνας του Κωστή Παλαμά και Καρυάτιδες του Ιωάννη Πολέμη, και η Όλγα Σκεκλίου ερμήνευσε το τραγούδι «Μαρία Κάλλας της Καρδιάς μας» όλα μελοποιημένα από τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο.

Το καλωσόρισμα και τις βραβεύσεις των συμμετεχόντων έκανε ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων UNESCO, Γεν. Πρόεδρος ΙΑΑ, Ιωάννης Μαρωνίτης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και προλόγισαν:

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιο για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστήμιου, κος Άγγελος Συρίγος.

Δρ Αθανάσιος Νακάσης, αρχιτέκτων MS, ομιλία με τίτλο «Μάρμαρα Παρθενώνος: Ελληνικές και Διεθνείς θέσεις για την επιστροφή τους».

Δρ Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Δ/ντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, ομιλία με τίτλο «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»;

Δρ Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ομιλία με τίτλο «Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ιστορικό διεκδίκησης και Επιχειρήματα». Παπαδάτου Σοφία, Υποψήφια Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Β3 ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Κουτσούκος Αναστάσιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης. Lucie Kuligova, Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας. Άννα Λάζου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας | Τμήμα φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Αθηνά Τρανούλη πρόεδρος του πολιτιστικού κινήματος 
ATHENA TAKE ME HOME ομιλία με τίτλο «πως έχει αφουγκραστεί η ελληνική κοινωνία την απαίτηση της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων UNESCO, Γεν. Πρόεδρος ΙΑΑ, Ιωάννης Μαρωνίτης

Όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου σε μουσική και λιμπρέτο του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου – Αίθουσα Aegean. Καλωσόρισμα Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων UNESCO, Γεν. Πρόεδρος ΙΑΑ, Ιωάννης Μαρωνίτης.

Συμμετείχαν οι λυρικοί τραγουδιστές: Ειρήνη Κώνστα (Ωραία Ελένη), Όλγα Σκεκλίου (Εκάβη), Ρέα Βουδούρη (Ανδρομάχη), Γιάννης ΔάρρειοςΝίνα Γιατρά, Αργύρης Κοντονικολάου, Νίκη ΖαχαροπούλουΒασιλική Παρασκευοπούλου, Φωτεινή Παπαχρήστουκαι η Χριστιάνα Μάνου στο πιάνο.

Συμμετοχή με δρώμενο της Ιλιάδας ο Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Α.Ι. ΡΕΝΤΗ-JudoΑλέξης Ντανατσίδης, Πρωταθλητή Ευρώπης, Κόσμου και μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας του Τόκιο.

Ομήρου Ιλιάδα - Ραψωδία Σ: Απόσπασμα Σ590-608 με χορευτική δράση της Ομάδας μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου "Δόρα Στράτου" σε επιμέλεια της Άννας Λάζου, Επίκουρης Καθηγήτριας Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας | Τμήμα φιλοσοφίας ΕΚΠΑ εργαστήριο φιλοσοφίας και τέχνης
Έσπερος Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας 1943. Πρόεδρος: Τζιράκης Παναγιώτης
Χορωδία και η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε επιμέλεια της φιλολόγου και υποδιευθύντριας Γιαννούκου Ελένης. Κεφάλα Αλεξάνδρα, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Επίσης συμμετείχαν: Το μελοποιημένο ποίημα του Ελευθερίου Γείτονα (Προέδρος και Δ/νων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα) «Η θρηνωδία στην έκτη Καρυάτιδα».

Φωνητικό Σύνολο "Άθυρμα". Συνοδεύουν οι μουσικοί: μπουζούκι: Λάμπρος Πανταζόπουλος Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης, Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη. Το φωνητικό σύνολο διευθύνει η μουσικός Μαρία Κάτσαρη. Χορωδία δημοτικού σχολείου Jeanne d'Arc Πειραιά. Χορωδιακό Εργαστήρι Ίαμβος, μαέστρος Άννα Ξανθάκη. Greece I'm coming home: Ελλάδα έρχομαι σπίτι.

Με τους Giorgio Karantzas και Μαρία Αγραπίδου σε σκηνοθεσία Χρήστου Αρφάνη από ενα θεατρικό κείμενο της Μαρίας Αγραπίδου και του Χρήστου Αρφάνη. Ένωση Απανταχού Μανιατών, Βράβευση κας Δήμητρας Κούβαρη. Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας, Ελένη Γκόγκου. Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας, Ντίνα Τριλίκη. Κρητικός χορευτικός Σύλλογος Απτεραίοι, Βράβευση κας Ελένης Γιακουμάκη. Βουλγάρικο Κυριακάτικο Σχολείο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», χοροδιδάσκαλος Teodora Byalkova. Κέντρο Ελληνικής Τέχνης, Πρόεδρος/Δάσκαλος Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία "Οι Δροσουλίτες". Πρόεδρος Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης. Δάσκαλοι χορου: Μακρίνα Τσιωτάκη, Βασίλης Βαβουράκης. Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ. Αίγυπτος – Μαρόκο. Σύλλογος Ρουμανοελληνικής Φιλίας «Αρμονία», Πρόεδρος Εμμανουέλα Μαρινέσκου. Σχολές χορού Χοροακτίς. Παιδική και Νεανική Χορωδία CON ANIMA Συλλόγου Εργάνη, μαέστρος Ιουλία Τζανετουλάκου. Χορωδία Γονέων και Φίλων ΧΑΝ Νικαίας, μαέστρος Ανδρέας Πριονάς, στο πιάνο Ιουλία Τζανετουλάκου. Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης "Η Μεγαλόνησος" πρόεδρος Βασίλης Μουρτζανός. «Στα χρώματα της παράδοσης», Στέλιος Χρονόπουλος. Κέντρο Ελληνικής Τέχνης, Πρόεδρος/Δάσκαλος Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Αργεντινή Beregynia dancing team.

Ιστορικό του έργου όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου του Παναγιώτη Καρούσου

Η όπερα «Ιλιάδα» είναι μια πρωτότυπη δημιουργία μουσικού θεάτρου, βασισμένη στον θεματικό άξονα της Μυθολογίας με το έπος «Ιλιάδα του Ομήρου» της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Μια σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Η Ιλιάδα του Ομήρου ως θεματικός άξονας διαπερνά όλα τα είδη Τέχνης και προσφέρεται για καινούργιες ερμηνείες. Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεατών (από παιδιά μέχρι ενήλικες) και όντας τόσο πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, μπορούμε να αναδείξουμε πτυχές οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές.
Η όπερα «Ιλιάδα» του Ομήρου πρωτοπαρουσιάστηκε με τη Φιλαρμονική της Κορίνθου, υπό τη διεύθυνση της Γλυκερίας Μωραϊτάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Αλεξάνδρειο
Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και στα Μεγάλα Προπύλαια και στη Ρωμαϊκή Αυλή του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας.
Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας έχει παρουσιαστεί στο 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου, και με τη Χορωδία Εκπαιδευτήριων "Απόστολος Παύλος" και τη Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων "Ο Απόστολος Παύλος" στο Ανοιχτό Θέατρο της Δασκαλόπετρας (κάτω από την Πέτρα του Ομήρου) «ΟΜΗΡΟΠΕΤΡΑ» ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ 2022, στην 1η Πανελλαδική νεανική συνάντηση δημιουργικής έκφρασης, βασισμένης στα Ομηρικά έπη και τις επιδράσεις τους στην παγκόσμια γραμματεία Χίος, 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2022 | Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
 


































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου