Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας»


 Εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας»

Παρασκευή 7 Απριλίου, 7 μ.μ.
100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ - ΝΙΚΑΙΑ
«Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη και τους φωτογράφους της»
Οι εκθέσεις «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο». εγκαινιάζονται την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32, Νίκαια).
Η ιστορική έκθεση «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη», σε επιμέλεια Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου. Αρχειακό υλικό, άρθρα εφημερίδων της εποχής και του τοπικού Τύπου, καταστατικά συλλόγων, ΦΕΚ, χειρόγραφα, πιστοποιητικά και άλλα τεκμήρια, έργα τέχνης, ενδυμασίες, προσωπικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοκκινιά ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της και συνδέουν τη μικρασιατική κληρονομιά με το παρόν και το μέλλον.
Στην έκθεση «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο», σε επιμέλεια Μαρίας Πούλου, ιστορικού της τέχνης, συνέχεια της έκθεσης των Αρμενίων φωτογράφων της πόλης, παρουσιάζονται είκοσι πέντε φωτογράφοι ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόλη από την ίδρυσή της έως το 1960: επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμοι και επώνυμοι υπαίθριοι φωτογράφοι, ιδιαίτεροι ερασιτέχνες του μεσοπολέμου. Η πόλη, οι ανθρώπινες σχέσεις, η απασχόληση, ο δημόσιος βίος, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η σχολική ζωή, το παιδί και ο γάμος αποτυπώνονται σε 130 εκθέματα δείχνοντας το εύρος της τοπικής επαγγελματικής φωτογραφίας. Σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού οφείλεται στην πολυετή έρευνα του Βασίλη Βασιλειάδη, μικρασιατικής καταγωγής Νικαιώτη φωτογράφου και ερευνητή. Δίπλα στο υλικό αυτό πρωτοστατεί η μνήμη των κατοίκων, όπως διαφυλάχθηκε σε φωτογραφική εικόνα και βγήκε από τις ιδιωτικές συλλογές των Νικαιωτών για να ανασυστήσει τη φωτογραφική γενεαλογία της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και ξεναγήσεις για το κοινό. Η επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Ρέντη και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.
Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου – 19 Μαΐου 2023
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-14:00
Παρασκευή: 17:00-20:00
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από 13/4 έως 17/4

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη "Ντίνος Κατσαφάνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου