Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΔΙΑΛΕΞΗ / ΣΥΝΑΥΛΙΑ - Ο BACH ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟI - Κοσμολογία και Συμβολισμός στο έργο του J.S.Bach

 


Ο Μπαχ πίστευε ακράδαντα ότι η μουσική δόθηκε στον άνθρωπο για να δοξάζει το Θείο και να φωτίζει την ανθρώπινη ψυχή και όχι για την απόκτηση προσωπικής δημοτικότητας ή πλούτου. Σκοπός της ήταν να απεικονίσει το όραμα του Θείου· έτσι αποτελούσε κοινωνικό και θρησκευτικό λειτούργημα. Τα μουσικά του έργα δημιουργούν ένα νέο, σύγχρονο ‘σύμπαν’, και έτσι λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ του υλικού και του πνευματικού κόσμου και μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιερή τέχνη. Η μουσική του ανοίγει το βασίλειο της θεϊκής τελειότητας και αρμονίας.

Το θέμα του συμβολισμού των αριθμών στη μουσική του Μπαχ αντιμετωπίζεται γενικά με κάποια καχυποψία. Μελέτες έχουν όμως πλέον αποδείξει, ότι ο Μπαχ διέπλεκε το όνομά του, όπως και αυτό του ‘Χριστιανού Ροδόσταυρου’ στις συνθέσεις του με πολλούς διαφορετικούς και εξεζητημένους τρόπους. Υπάρχει λοιπόν μια σύνδεση με τους συμβολισμούς της αδελφότητας του Ροδόσταυρου, ενός εσωτερικού ρεύματος που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην κεντρική Ευρώπη και που είχε μεγάλη επιρροή στην πνευματική ζωή όλης της Ευρώπης. Ο συμβολισμός των αριθμών στον Μπαχ είναι λοιπόν άρρηκτα συνδεδεμένος με μια πολύ βαθιά, σχεδόν υπεράνθρωπη εσωτερική σκέψη, στην οποία θέλουυμε να εμβαθύνουμε μαζί από την οπτική γωνία του Ροδόσταυρου.
Για την καλύτερη οργάνωση της βραδιάς, σας παρακαλούμε να μας στείλετε μια σύντομη δήλωση συμμετοχής στο email: info@rodostavros.org.
Για όσους διαμένουν εκτός Αθηνών υπάρχει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως συμμετοχής μέσω της πλατφόρμας zoom. Και σε αυτή την περίπτωση δηλώστε συμμετοχή, στέλνοντάς μας ένα σύντομο μήνυμα, δηλώνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας και την ακριβή διεύθυνσή σας, στο: info@rodostavros.org, ώστε να σας αποστείλουμε το σχετικό σύνδεσμο. 
Lectorium Rosicrucianum Hellas


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου