Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

New York College - Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας

 


🗣 Tα τμήματα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ), διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας με θέμα «Σώστε τη Μέλισσα», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ημερίδα μετείχαν διαπρεπείς εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
🐝 Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή εξήρε τη συνεισφορά της μελισσοκομικής δραστηριότητας στην εθνική οικονομία, προτείνοντας μάλιστα και τη θέσπιση σχετικού εθνικού βραβείου. Στη συνέχεια ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος κος Γεώργιος Κρεμλής αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στην βιοποικιλότητα.
📎 Διάβασε περισσότερα εδώ: www.nyc.gr/about-nyc/news/nea/savethebee

New York College



Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, τα Tμήματα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) και το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας με θέμα «Σώστε τη Μέλισσα», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ημερίδα μετείχαν διαπρεπείς εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.  Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της μέλισσας στη διατήρηση του οικοσυστήματος και των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που παρέχει στους επαγγελματίες.

Στο χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, εξήρε τη συνεισφορά της μελισσοκομικής δραστηριότητας στην εθνική οικονομία, προτείνοντας μάλιστα και τη θέσπιση σχετικού εθνικού βραβείου. Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, κος Γεώργιος Κρεμλής, αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στη βιοποικιλότητα.

Στην εισήγησή του, ο κος Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε το ρόλο της μέλισσας στο οικοσύστημα, αλλά και την ανάγκη προστασίας της από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έπειτα, ο κος Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), αναφέρθηκε στον περιβαλλοντικό ρόλο του μελισσοκόμου, όπως και ο κος Γεώργιος Πίττας, Αντιπρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και Πρόεδρος της «Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλεξ. Πίττας».  Ακολούθως, ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, Αντιπρόεδρος New York College, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος των Τμημάτων Βιοϊατρικών Σπουδών και Διαιτολογίας -Διατροφολογίας, πρ. Διευθυντής Eρευνών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, παρουσίασε τις δυσμενείς επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών στους πληθυσμούς των μελισσών.  Στον περιβαλλοντικό ρόλο της μέλισσας αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, εστιάσθηκε η εισήγηση του κ. Σωτήρη Πάστρα, CSR Manager της APIVITA. Στη συνέχεια, η κα Ιωάννα Χήνου, καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης βασιλικού πολτού, ενώ ο κος Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήματος Χημείας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στη μελέτη του ελληνικού μελιού με σύγχρονες τεχνικές φασματομετρίας. Τη σχέση της μέλισσας με τον άνθρωπο και το περιβάλλον εξήρε η κα Χρυσούλα Τανανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και ο κος Δημήτρης Κάβουρας, Γεωπόνος-Βιοτεχνολόγος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας.  Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους επικονιαστές και στις μέλισσες μελετήθηκαν από την Δρ. Φανή Χατζήνα, Βιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία των Μελισσών - APIMONDIA. Στη συνέχεια, ο κος Πέτρος Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε τον ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον, στη διατροφή αλλά και στην οικονομία. Αναφορικά με την σχέση της μέλισσας με το περιβάλλον, τοποθετήθηκε και ο κος Παναγιώτης Σίσκος, Διατελέσας Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Περαιτέρω ο κος Νίκος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στο επίκαιρο ζήτημα των δυσμενών επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών στη μελισσοκομία. Στις ευεργετικές ιδιότητες προϊόντων της μέλισσας, όπως το μελισσόψωμο, αναφέρθηκε ο κος Δημήτριος Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και η κα Κατερίνα Καρατάσου, Κτηνίατρος, Επόπτρια Μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας, ΟΜΣΕ, η οποία τόνισε τα οφέλη των προϊόντων της μέλισσας στην αντιγήρανση.  Τέλος, ο κος Γιώργος Μπαλωτής, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, περιέγραψε τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην εν λόγω δομή, ενώ οι κκ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγιακών Γραφών και Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής φυσικής διαστήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους για τη μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό πολιτισμό.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν τα ευμενή σχόλια των συμμετεχόντων.

Το βίντεο του Συνεδρίου υπάρχει διαθέσιμο στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=iK93jPA-aAU. Το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 3.700 άτομα.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College δεσμεύεται να συνεχίσει το σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο, προωθώντας την συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων της χώρας μας,  προς όφελος των πολιτών και της παιδείας.


https://www.nyc.gr/about-nyc/news/nea/savethebee


https://www.nyc.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου