Θερινό ηλιοστάσιο ή Θερινή τροπή
Αν θεωρήσουμε ως αρχή του τροπικού έτους –του έτους δηλαδή των εποχών– την εαρινή ισημερία (γ), οπότε στο βόρειο ημισφαίριο στις 21 Μαρτίου έχουμε ίση μέρα με ίση νύχτα, τότε από τις παρατηρήσεις θα βλέπουμε ότι η φαινόμενη πορεία του Ήλιου από την Ανατολή προς τη Δύση του δεν θα είναι καθορισμένη, αλλά κάθε μέρα θα την παρατηρούμε να μετατοπίζεται βόρεια.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος καθημερινά απομακρύνεται από τον Ουράνιο Ισημερινό για να φτάσει στις 21 Ιουνίου στο υψηλότερο σημείο της τροχιάς του στο (Ε), το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε η κλίση του θα είναι η μέγιστη και ίση με τη λόξωση της εκλειπτικής περίπου ε = 23° 27΄ (παραδοσιακή τιμή). Το (Ε) καλείται θερινό ηλιοστάσιο επειδή, το καλοκαίρι για λίγες ημέρες, ο Ήλιος φαίνεται να διατηρεί σταθερό το ύψος του (υ), δηλαδή σταθερή τη μία από τις δύο οριζόντιες συντεταγμένες του, ήτοι τη γωνιώδη απόστασή του από τον Ορίζοντα του τόπου παρατήρησης. Επίσης, εκείνη την ημέρα παρουσιάζεται η μεγαλύτερη διάρκεια του φωτεινού τμήματος του εικοσιτετραώρου. Στο σημείο (Ε) η τροχιά του Ήλιου τρέπεται, αλλάζει δηλαδή πορεία κατευθυνόμενη προς το άλλο ημισφαίριο. Για τον λόγο αυτό το σημείο (Ε) λέγεται και θερινή τροπή.
Έτσι, τη Δευτέρα 21 Iουνίου και ώρα 06:31 στην πατρίδα μας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο ή θερινή τροπή, το «λιοτρόπι» όπως το λέει ο λαός μας, με τη μεγαλύτερη μέρα του έτους, που γιορτάζεται παράλληλα με τις φωτιές του Aϊ-Γιάννη του Πρόδρομου.
.
Βιβλιογραφία: https://www.diavlos-books.gr/.../astromythologia-o...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου