Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ - Μουσικό οδοιπορικό του Παναγιώτη Καρούσου - Café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών

 


«Τώρα γιορτάζει η μουσική» 

Μουσικό οδοιπορικό
του Παναγιώτη Καρούσου
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 2021 

Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» & σολίστ 
υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση 
της μαέστρου Μαρίας Μιχαλοπούλου

 Σολίστ: Θεόδωρος Μπιράκος, Ρέα Βουδούρη, Θεόδωρος Παλτόγλου. Πιάνο: Μαριάννα Σπυράκου  
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 στις 9 μ.μ. στο Café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
Χαιρετισμός: Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, αρχαιολόγος-ιστορικός της Τέχνης
Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και της INTERNATIONAL ACTION ART
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο Cafe του Νομισματικού Μουσείου - Ιλίου Μέλαθρον
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3610067 
Νομισματικό Μουσείο | Πανεπιστημίου 12, Αθήνα 
Facebook: Cafe Nomismatiko – Mouseio
Instagram: cafenomismatikomouseio

Επιμέλεια εκδήλωσης: Γεώργιος Κακαβάς Διευθυντής ΕΝΜ,    
Ελένη Νάκη Μουσειολόγος ΕΝΜ, Ιωάννα Πεπελάση Cafe του Νομισματικού Μουσείου, Αλέξης Γκίκας, ηχολήπτης

«Τώρα γιορτάζει η μουσική» 
Μουσικό οδοιπορικό
του Παναγιώτη Καρούσου

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 2021 

Χορωδία «Καλλιτεχνήματα» & σολίστ υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση
της μαέστρου Μαρίας Μιχαλοπούλου

Σολίστ:
Θεόδωρος Μπιράκος, Ρέα Βουδούρη, Θεόδωρος Παλτόγλου 
Μαριάννα Σπυράκου, πιάνο 

Πρόγραμμα:
Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης) Χορωδία
Προσέγγιση (Γιάννης Ρίτσος) Ρέα Βουδούρη
Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης) Χορωδία
No te amo (Πάμπλο Νερούδα) Θεόδωρος Μπιράκος
Σιωπή (Κωστής Παλαμάς) Χορωδία
Το πόσο σε λατρεύω (Γιάννης Βηλαράς) Ρέα Βουδούρη
Οδοιπόρος (Παῦλος Νιρβάνας) Θεόδωρος Μπιράκος - Χορωδία
Ανάμνησης (Διονύσιος Σολωμός)  Χορωδία - Θεόδωρος Παλτόγλου
Εσύ η γλυκιά (Γεώργιος Δροσίνης) Ρέα Βουδούρη – Χορωδία
Το παιδί στο ποτάμι (Γεώργιος Βιζυηνός) Χορωδία - Θεόδωρος Παλτόγλου
Love is life - Πόλεμος και ειρήνη (Λέων Τολστόι) Θεόδωρος Παλτόγλου
Tu sei come una terra (Τσεζάρε Παβέζε) Θεόδωρος Μπιράκος
Σ᾿ ένα παλιό ναό (Μιλτιάδης Μαλακάσης) Ρέα Βουδούρη
Κόρη των Αθηνών (Λόρδος Βύρων) Χορωδία
Παρθενών (Κωστής Παλαμάς) Χορωδία

Πρόκειται για τη νέα συνθετική εργασία του Ελληνοκαναδού μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές. 
Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος και με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. 

Παναγιώτης Καρούσος, Μουσικοσυνθέτης 
Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει διαπρέψει στον Καναδά από τον οποίο και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη. 
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τριλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, και στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος. Η «Ολυμπιακή Φλόγα», παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier. Τον Μάρτιο του 2006 στην Νέα Υόρκη παρουσίασε με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια και την χορωδία Queensborough στο Long Island υπό την διεύθυνση του μαέστρου Silas Huff την Συμφωνία της Ελευθερίας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.Το 2007 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το 2008 ο Προμηθέας ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον ΗΠΑ. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει ανεβάσει με επιτυχία όλες τις όπερες του στην Βόρειο Αμερική, ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Greensborough Βόρεια Καρολίνα, Bristol, Toronto και Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Επίσης έχει βραβευτεί από την Κυβέρνηση του Καναδά για τα έργα του Συμφωνία της Ελευθερίας, Πιάνο Κονσέρτο και από την Δημαρχεία του Μόντρεαλ για την Μοντρεαλίτικη Σουίτα. Το 2014 η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας ερμήνευσε την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. Επίσης ο Αρχιμουσικός των Αθηνών Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε έργα του σε συναυλία στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

 Μαρία Μιχαλοπούλου, Μαέστρος - Διεύθυνση – Διδασκαλία Καλλιτεχνική διεύθυνση

Η Μαρία Μιχαλοπούλου είναι διευθύντρια της μουσικής εκδοτικής εταιρείας «Καλλιτεχνήματα», καθηγήτρια πιάνου, μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων. Σπούδασε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με ειδικότητα στη μουσική παιδαγωγική. Είναι πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης καθώς και διπλωματούχος πιάνου με βαθμό άριστα έχοντας ως καθηγητές τους: EleonoraOsvepian, GeorgeGanev, AlineArtignan, Halleker, BorislavaTaneva, AlainLeferre, Λιάνα Χαράτση. Καθηγητές θεωρητικών και χορωδίας είχε τους: JohnRutter, EricWhitacre, ElenaKassarova, PenkaMynceva, Δημήτριο Κανάρη, Κωνσταντίνο Πατσαντζόπουλο. Έκανε μετεκπαίδευση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής και ιστορίας της φιλοσοφίας και φιλοσοφίας της επιστήμης. Εργάστηκε ως μουσικός στο δημοτικό σχολείο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς (2000 – 2007) και ως υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης μουσικών οργάνων στο ίδιο σχολείο. Συμμετείχε σε παιδικές και σε σειρά παραδοσιακών εκπομπών της ΕΡΤ 1 και του 3ου προγράμματος ως συνεργάτιδα της Δόμνας Σαμίου. Έχει συνεργαστεί με αρκετά ωδεία, παιδικούς σταθμούς και συλλόγους δημοτικών σχολείων ως υπεύθυνη τμήματος πιάνου. Απ’ το Σεπτέμβριο του 2012 έχει τη μόνιμη στήλη «Μουσικόπροτάσεις» στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο». Είναι συνεργάτης του LondonCollegeofMusicExaminations» καθώς και των εκδόσεων «Cambia». Απ’ το 2013 είναι συνεργάτης του Ι.Ε.Κ. Όμηρος και του Ι.Ε.Κ. Ξυνή. Απ’ το Νοέμβριο του 2012 έχει τη διεύθυνση – καλλιτεχνική διεύθυνση τς μουσικής – εκδοτικής εταιρείας «Καλλιτεχνήματα» καθώς και τη διδασκαλία – διεύθυνση των χορωδιακών συνόλων «Καλλιτεχνήματα».

Ρέα Βουδούρη, σοπράνο    

Σπούδασε λυρικό τραγούδι στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας και στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος», απ’όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2008 με βαθμό Άριστα και Α΄ Βραβείο. Καθηγητές της υπήρξαν ο διεθνούς φήμης τενόρος Γιώργος Ζερβάνος και οι υψίφωνοι Βαρβάρα Γκαβάκου, Ρόζα Πουλημένου και Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Είχε σολιστική συμμετοχή στις παραγωγές όπερας του G. Puccini «Suor Angelica» (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας), «Madama Butterfly» (Club «EDO»), «Les Contes d’Hoffmann”- Olympia στον Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο «Philadelphia» και στον συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο. Εχει συνεργαστεί με την Παιδική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. (Θέατρο Ακροπόλ) στις παραγωγές «Ο Μαγικός Αυλός» του W.A. Mozart, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, «Το Ελιξήριο της Αγάπης» του G. Donizetti και «Χένσελ και Γκρέτελ» του E.Humperdinck. Εχει συνεργαστεί με την Κεντρική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. (Θέατρο Ολύμπια) «Macbeth» του Verdi.

Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος 

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Κάτοχος διπλώματος Τρομπέτας και Μονωδίας. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Χορωδίας της ΕΡΤ. Από το 1996 είναι μόνιμο μέλος της φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού, κάνοντας πλήθος συναυλιών σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Το 2016 ερμήνευσε το ρόλο του Πίνκερτον στην όπερα «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι στο Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης. Εχει ερμηνεύσει το ρόλο του Δούκα στην όπερα Ριγκολέτο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο έχει συνεργαστεί στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Δήμο Γαλατσίου και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Επίσης έχει πρωταγωνιστήσει στην όπερα «Τραχίνιες-Ολυμπιακή Φλόγα» του Π. Καρούσου ερμηνεύοντας το ρόλο του Ευρυσθέα στο Αρχαίο θέατρο Σικυώνας και στο Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Ζακύνθου.

Θεόδωρος Παλτόγλου, τραγούδι 

Είναι διπλωματούχος στο πιάνο με Δίπλωμα και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» 2004, και πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών λαμβάνοντας τα πτυχία Αρμονίας (2000), Αντίστιξης (2002), Φούγκας (2004) και Σύνθεσης (2011) από το Ωδείο Μουσικής Εταιρίας Αθηνών με καθηγητή τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Tο 2009 άρχισε τις σπουδές κλασικού τραγουδιού με τον τενόρο Ζάχο Τερζάκη στο ωδείο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» απ’ όπου πήρε το δίπλωμα το 2011. Από το 1998 είναι μέλος χορωδιών με πάμπολλες συναυλίες και συμμετοχές σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ σε Αθήνα, Ελλάδα και εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΚΠΙΣΝ, Προπύλαια, Ηρώδειο, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Κυπριακή Βουλή, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά). Έχει εργαστεί ως καθηγητής πιάνου και μονωδίας σε παραρτήματα του Εθνικού Ωδείου και στο «Νέο Ωδείο Αλίμου» 

Γυναικεία χορωδία Καλλιτεχνήματα 

Διδασκαλία - διεύθυνση Μαρία Μιχαλοπούλου

Η μουσική εκδοτική εταιρεία “Καλλιτεχνήματα” ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012,με σκοπό την τέλεση μουσικών και καλλιτεχνικών δράσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται: Ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων (πιάνο και κιθάρα), καθώς και ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων της μουσικής. Στα “Καλλιτεχνήματα” λειτουργούν επίσης τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής - μουσικής προ-παιδείας, χορωδιακά τμήματα προ-παιδικά, παιδικά καθώς και ενηλίκων. Τέλος, τα “Καλλιτεχνήματα” στο πλαίσιο της εκδοτικής τους δραστηριότητας εκδίδουν μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία. Τον Ιούνιο του 2016 επιλέχθηκε από την UNESCO για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών D.G. Kiriac στο Pitesti της Ρουμανίας. Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της Στέγης Ελληνικών χορωδιών καθώς και του διεθνούς χορωδιακού φορέα Interkultur.Τον Ιούνιο του 2017 επιλέχτηκε και συμμετείχε στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Τον Ιούλιο του 2017 έλαβε μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών «Grand Prix of Nations – European Choir Games – Open Competition» που οργάνωσε η Intercultur στη Ρίγα της Λετονίας και στην κατηγορία της απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο.  

Μαριάννα Σπυράκου-Ασιατίδου, πιάνο

Η Μαριάννα Σπυράκου-Ασιατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και χορωδίας σε ηλικία 3 ετών με δασκάλα τη Μαρία Μιχαλοπούλου. Το 2012 αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης με όργανο επιλογής το σαντούρι. Είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου με βαθμό Άριστα από το ωδείο όπερα, της τάξης πιάνου της Μαρίας Μιχαλοπούλου. Από το 2015 συνοδεύει στο πιάνο τη χορωδία «Καλλιτεχνήματα», έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών και διαγωνισμών εντός και εκτός Ελλάδας.  Έχει επίσης συνεργαστεί με το σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και το μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη. Είναι απόφοιτος του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου