Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, Μαέστρος - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ, σολίστ-τούμπα

 

Διαδικτυακή Μετάδοση

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 2

Σάββατο 20/3/21, 19:00

CYSO ChannelYoutube

 Η συναυλία μας «Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου 2» που πραγματοποιήθηκε ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 12/3/21, προσφέρεται τώρα διαδικτυακά στο ευρύτερο μας κοινό σε όλη την Κύπρο και παραπέρα. Συντονιστείτε στο κανάλι μας στο YouTube κι απολαύστε την από την άνεση του σπιτιού σας!

 Στο πρόγραμμα αυτόη Σ.Ο.Κ. συμπράττει με δύο εξέχοντες Κύπριους καλλιτέχνες, τον ταλαντούχο τουμπίστα Ανδρέα Θεοχάρους και τον διακεκριμένο μαέστρο Γιώργο Κουντούρη. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο πρόγραμμα με δύο έργα από τη σύγχρονη εποχή και ένα από την κλασική εποχή.

 Εναρκτήριο έργο είναι η μουσική για μπαλέτο «H Λήδα και ο κύκνος» του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου - μέλους της ορχήστρας μας και συνθέτη – ένα έργο που απεικονίζει με ιμπρεσιονιστικά εκφραστικά μέσα τον γνωστό μύθο.

 Ακολουθεί το Κοντσέρτο για τούμπα και έγχορδα του Νορβηγού συνθέτη Arild Plau που γράφτηκε το 1990. Πρόκειτα για ένα πολύ ενδιαφέρον έργο του οποίου η μεσαία κίνηση όπου κυριαρχούν αισθήματα θλίψης γράφτηκε εις μνήμη της συζύγου του συνθέτη, που μόλις είχε πεθάνει. Το έργο ηχογραφήθηκε το 2003 από τον τουμπίστα και συμπατριώτη του Plau, Øystein Baadsvik και έκτοτε έχει γίνει δημοφιλές ανάμεσα στους σόλο τουμπίστες και παρουσιάζεται τακτικά σε συναυλίες και διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο.  

 Το πρόγραμμα κλείνει με τη δημοφιλή Συμφωνία αρ. 101 σε Ρε μείζονα του Joseph Haydn, ένα έργο που ξεχειλίζει από εγκάρδια χαρά. Η συμφωνία είναι γνωστή και με την επονομασία «Το Ρολόι», στη 2η κίνηση της οποίας επικρατεί ένας χαρακτηριστικός ρυθμός σαν κτύπος ρολογιού.   

 Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Η Λήδα και ο κύκνος

Arild Plau: Κοντσέρτο για τούμπα και έγχορδα

Joseph Haydn: Συμφωνία αρ. 101 σε Ρε μείζονα («Το Pολόι»)

 Σολίστ: Ανδρέας Θεοχάρους (τούμπα)

Μαέστρος: Γιώργος Κουντούρης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ,

Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Μαέστρος

Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου

Ο Γιώργος Κουντούρης είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε Διεύθυνση Οπερατικής και Συμφωνικής Μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και Βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του UCLA.

Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία. Ενδεικτικές είναι οι συνεργασίες του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα Δωματίου Βιένης, την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Ερμιτάζ, την Ορχήστρα Καμεράτα Φίλων Μουσικής Αθηνών, αλλά και με χορωδίες όπως η Lege Artis και Wiener Singakademie. Σημαντική είναι η παρουσία του σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως το Konzerthaus και το Musikverein Βιένης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Bolshoi Zal της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης και το Royce Hall στο Λος Άντζελες.

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πρωτοεμφανίστηκε το 2008 και έκτοτε παραμένει στενός συνεργάτης. Συνεργάστηκε με τις δισκογραφικές εταιρείες ECM και Zeus.

Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική και ρωσική, έχει παρουσιάσει μέρος της έρευνάς του σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει συγγράψει στην Ελληνική και Ρωσική την πρώτη ολοκληρωμένη μονογραφία για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Καλομοίρη. Ο Γιώργος Κουντούρης είναι διδάκτωρ Μουσικολογίας και Διεύθυνσης Συμφωνικής και Οπερατικής Μουσικής.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ο Ανδρέας Θεοχάρους είναι επαγγελματίας τουμπίστας από την Λεμεσό. Παρακολούθησε μαθήματα στο Μουσικό Λύκειο Λεμεσού και στο μουσικό εργαστήρι της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου με τον Ανδρέα Γιαννακούρα ενώ υπήρξε υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Ακολούθως σπούδασε εκτέλεση τούμπας στην τάξη του Andy Duncan στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του εκεί.

Ως κλασικός σολίστ έχει εκτελέσει κοντσέρτα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Εδιμβούργου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Το 2020 κέρδισε τον διαγωνισμό Governor’s recital prize για χάλκινα πνευστά στη Σκωτία. Έχει επίσης συνεργαστεί ως μουσικός ορχήστρας με τη Βασιλική Σκωτσέζικη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Σκωτσέζικη Συμφωνική Ορχήστρα της BBC, το Σκωτσέζικο Μπαλέτο, τη Σκωτσέζικη Όπερα και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Στην κυπριακή μουσική σκηνή έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Βασίλης Λεκκασ, Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Παντελής Θαλασσινός και Ηρώ Σαΐα, ενώ έχει κάνει εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Λίβανο, Ελλάδα και Κύπρο.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

https://www.cyso.org.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου