Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Νάσος Ηλιόπουλος: Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά Ρήγας Φεραίος


 Η Ελληνική επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός.

Μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό, που οραματίστηκε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Απόδειξη ότι οι αυτοκρατορίες πέφτουν και ότι τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τους αγώνες ενός λαού που επιλέγει το δρόμο της ελευθερίας.
Η ελληνική επανάσταση πολύ γρήγορα απέχτησε εχθρούς και φίλους. Εχθροί της ήταν όσοι ήθελαν να διατηρήσουν τα προνόμια της εξουσίας τους μέσα και έξω από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Καμία «Ιερή Συμμαχία» ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τους αγώνες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία.
Φίλοι της όσοι πίστεψαν και έδωσαν αυτούς τους αγώνες, όσο μακριά και αν βρίσκονταν από αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου. Οι απελευθερωμένοι σκλάβοι της Αϊτής κατάλαβαν αμέσως το μήνυμα της επανάστασης του 1821, χωρίς να χρειάζεται να μιλάνε τη γλώσσα μας. Μίλαγαν όμως τη γλώσσα της ελευθερίας.
Διακόσια χρόνια μετά να αναλογιστούμε τη δύναμη των επαναστατικών αλλαγών που μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε εφικτό.
Να τιμήσουμε τη μνήμη του αγώνα δίνοντας τις δικές μας μάχες για μια ζωή με δημοκρατία και ελευθερία. Για μία χώρα που θα μπορεί να αποτελεί παράδειγμα επειδή υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ευημερία των ανθρώπων της.
(έργο του χαράκτη Τάσσου)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου