Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ιωάννης Μαρωνίτης: Το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο


 Το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, διατυπώθηκε για πρώτη φορά με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830 και συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικότατο παγκόσμιο πολιτιστικό στόχο. Υψίστης σημασίας έτος στη διεκδίκηση αποτέλεσε το 1982, με την τότε Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, να υποβάλλει το αίτημα, το οποίο υπερψηφίστηκε στη διεθνή διάσκεψη της UNESCO στο Μεξικό.

Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο του θανάτου της μεγάλης αυτής προσωπικότητας, της Μελίνας Μερκούρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σήμερα, το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζεται από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα από επιτροπές επιστημόνων, καλλιτεχνών και νομικών σε όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ηθικής και την επανένωση του πιο σημαντικού μνημείου και συμβόλου της Δημοκρατίας.

President of the  UNESCO CLUB OF THE DEPARTMENT OF PIRAEUS AND ISLANDS (Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων )





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου