Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

SILENCE=DEATH: Επιτελέσεις της θρηνητικής φωνής


 Στην ενδέκατη συνάντηση του κύκλου εκδηλώσεων «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» στο επίκεντρο είναι ο θρήνος και το πένθος.

Πώς να επιτελεστεί το αδύνατο, εκτοπισμένο πένθος; Πώς να θρηνηθούν σώματα εξαφανισμένα, αγνοούμενα, αγνώστων στοιχείων; Ποιες εμπειρίες πένθους θεωρούνται άξιες να θρηνηθούν μεγαλοφώνως, και ποιες εκτοπίζονται από την επίσημη σφαίρα του μνημονεύσιμου; Πώς από ιδιωτική, ψυχολογική διαδικασία, το πένθος γίνεται θρήνος συλλογικός και πολιτικός, φωνητική και ενσώματη πράξη αντίστασης και διεκδίκησης; Πώς οι θρηνητικές μορφές του αρχαίου δράματος –από τους Πέρσες στην Αντιγόνη– αναδύονται και επινοούνται εκ νέου ανά τον κόσμο σε άμεση σύνδεση με τοπικά συγκείμενα; Εκκινώντας από το σύνθημα «Η Σιωπή είναι Θάνατος», όπως διατυπώθηκε από την ακτιβιστική οργάνωση Act-Up (Aids coalition to unleash power) εν μέσω της επιδημίας του ΕΙΤΖ στις ΗΠΑ, η διάλεξη διερευνά τα παραπάνω ερωτήματα ανατρέχοντας στις επιτελεστικές διαστάσεις και μεταμορφώσεις της θρηνητικής φωνής μέσα από διαφορετικές περιπτώσεις μελέτης και γεωγραφίες: από τον υγρό τάφο της Μεσογείου στους/στις desaparecid@s της Λατινικής Αμερικής.
Ομιλητής: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.
Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό Φρέαρ

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου είναι θεωρητικός του θεάτρου και της επιτέλεσης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Εικαστικές Τέχνες (βίντεο και περφόρμανς) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/ Παρίσι) και πήρε το διδακτορικό του στις σπουδές θεάτρου και επιτέλεσης (Aberystwyth University, Ηνωμένο Βασίλειο). Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έχει διδάξει μαθήματα θεάτρου, επιτέλεσης και ανθρωπολογίας σε διάφορα ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο του Aberystwyth, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Bahia κ.α.). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές. Έχει παρουσιάσει performances και παραστασιακές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μεταφράσει τρία βιβλία της Clarice Lispector στα νέα ελληνικά, ενώ το πρώτο του βιβλίο ποίησης με τίτλο «Τοπικοί Τροπικοί» (Αντίποδες, 2019) συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα των βραβείων Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ακαδημαϊκή του έρευνα και η καλλιτεχνική του πρακτική του έχουν υποστηριχθεί από φορείς όπως το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Βραζιλίας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Δημητρίων, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου