Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Α' Κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" με θεματική "Η Στάχτη που ταξίδευε"

 

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 10 Ιουλίου, ο Α' Κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" με θεματική "Η Στάχτη που ταξίδευε", με το δεύτερο αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή στην Ιτέα, με τη μουσική παράσταση "100 χρόνια πριν..." από το μουσικό σχήμα ¨Λούστροι" από τη Θεσσαλονίκη και τη συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας. Μία σεμνή και νοσταλγική αναφορά, με ποικιλία μουσικών ακουσμάτων και όχι αποκλειστικά επιλογή μικρασιάτικων τραγουδιών, μία διαφορετική αλλά αληθινή ματιά στα ακούσματα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, καθώς ακούστηκαν γνωστά τραγούδια, στα ελληνικά και στα τούρκικα, και με μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών, όπου το ρεμπέτικο, το ανατολίτικο παντρεύονταν με το έντεχνο σε απόλυτη ισορροπία. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δ. Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών, κ. Νίκος Κατσικούλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Τσατσαρώνης και κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα-Πονήρη και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κίρρας, κ. Μαίρη Καπαρέλη. Έντονη υπήρξε η παρουσία των μελών του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας.
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» παρουσίασε τη μουσική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πριν...». Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες. Παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής, συνέθεσαν μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» αποτελούνταν από τους μουσικούς: Αραμπατζής Δημήτρης (ακορντεόν), Βαρτσάκης Γιώργος (φωνητικά, κιθάρες), Κυρίδης Λεωνίδας (κοντραμπάσσο), Saoulis Görkem (φωνητικά, κανονάκι), Σαούλη Ασημούλα-Αζιζέ (φωνητικά, κρουστά, μπαγλαμά), Σαούλης Γιάννης (φωνητικά, μπουζούκι), Στεφανίδης Αλέξης (ποντιακή λύρα, κεμανές, φωνητικά), Τσίτσαρης Θανάσης (φωνητικά, τσέλο, μαντολίνο), Τσώνης Τάσος (κρουστά, drums). Αφήγηση κειμένων: Ξένια Τσέλιγκα. Επιμέλεια ρεπερτορίου, κειμένων και ενορχηστρώσεων: Γιάννης Σαούλης.
Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών με εταίρους τους Δήμους Δελφών και Δωρίδος και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου