Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες χτυπήστε Ομήρων Ιωνικών οι λύρες-Μουσικολογοτεχνικό ανθολόγιο


 Ένα μοναδικό λογοτεχνικό και μουσικό ανθολόγιο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα συγκινητικό αφιέρωμα με λογοτεχνική και μουσική χροιά σε ένα από τα πλέον «πικρά» κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας και σε κάποια από τα πιο σημαντικά ελληνικά κείμενα που έχουν γραφτεί για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων της, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για μία ωδή στις Χαμένες Πατρίδες με επίκεντρο έργα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, με ρίζες από τη γη της Ιωνίας: «Το Νούμερο 31328», η «Γαλήνη» και η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη συναντούν τα «Ματωμένα Χώματα» και το «Οι Νεκροί Περιμένουν» της Διδώς Σωτηρίου, αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που έζησαν τον παράδεισο και τον ξεριζωμό.
Παράλληλα θα απολαύσουμε ένα μουσικό ανθολόγιο με ήχους και άσματα από τις Χαμένες Πατρίδες: Τικιτικιτακ / Ένα τρεχαντηράκι / Παποράκι του Μπουρνόβα / Μες’ του Βοσπόρου τα στενά / Μια Σμυρνιά στο παραθύρι / Σ’ Αγαπώ γιατί είσ΄ ωραία / Αραμπάς περνά / Τζιβαέρι / Στο ’πα και στο ξαναλέω / Η Σμύρνη μάνα καίγεται / Σαν τα μάρμαρα της πόλης / Έχε γεια πάντα γεια / Πάνε και έρχονται καράβια / Από ξένο τόπο και απ΄αλαργινό / Τι σε μέλει εσένανε από πού ειμ΄εγώ / Πέτρα πέτρα χτίσαμε / Δυο παλικάρια απ’ το Αιβαλί / Τα Σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ‘μαθε / Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω / 4 Ορχηστρικά κομμάτια.
Στο οδοιπορικό αυτό ιχνηλάτες μας εμβληματικές προσωπικότητες, συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, στιχουργοί, το σπουδαίο έργο των οποίων ζωντανεύουν δύο μοναδικές φωνές, η σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλη και ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Δούβαλης, μία πολυτάλαντη ηθοποιός, η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, τρεις προικισμένοι μουσικοί, ο πιανίστας Φίλιππος Παχνιστής, ο βιολιστής Χρήστος Δαλιάνης και η Αθηνά Κουκή στο κανονάκι. Αφηγητής ο ιστορικός της Τέχνης δρ Γεώργιος Κακαβάς.
Η εκδήλωση είναι μία συμπαραγωγή του Ομίλου ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ με τον Ιταλοελληνικό Πολιτιστικό Οργανισμό MICROKOSMOS και τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. CORNUCOPIA και MYARTIST, με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 στις 21.15 στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με ελεύθερη είσοδο.
THURSDAY, JULY 28, 2022 AT 9:15 PM
Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου