Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

7ο Σεμινάριο Μουσικής Παιδαγωγικής και Διεύθυνσης Χορωδίας


 Το Κέντρο Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου και η Χορωδία Animato διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά, το 7ο Σεμινάριο Μουσικής Παιδαγωγικής και Διεύθυνσης Χορωδίας με την Dr. Therees Hibbard (St. Olaf College, ΗΠΑ) από 22 έως 26 Αυγούστου στη Μυτιλήνη.

Το φετινό σεμινάριο περιλαμβάνει δύο ενότητες, με την πρώτη εξ αυτών να απευθύνεται σε μουσικοεκπαιδευτικούς και τη δεύτερη σε μαέστρους χορωδιών:
Α) Μουσική Παιδαγωγική: Διδασκαλία με τη μέθοδο BodySinging
Η πρώτη ενότητα απευθύνεται σε μουσικοεκπαιδευτικούς και αφορά τη διδασκαλία μέσω του BodySinging, μέθοδος που η ίδια η διδάσκουσα έχει αναπτύξει συνδυάζοντας στοιχεία χορού και κίνησης με το χορωδιακό τραγούδι. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο συνδυασμός κίνησης και τραγουδιού κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος/πρόβας μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές/χορωδούς να κατανοήσουν καλύτερα τα μικρο- και μακρο-δομικά στοιχεία της μουσικής και να καλλιεργήσουν περαιτέρω την εκφραστικότητα τους, αποκτώντας ταυτόχρονα μία περισσότερο ολιστική σχέση με το τραγούδι που περιλαμβάνει ολόκληρο τον «εαυτό» τους. Όπως παραδέχεται και η ίδια η Dr. Hibbard, το BodySinging βασίζεται ουσιαστικά σε έναν συνδυασμό τεχνικών, την μητρότητα των οποίων δεν διεκδικεί, από διαφορετικούς κλάδους όπως ο χορός (Laban movement analysis), το θέατρο (Σύστημα Stanislavsky), η Μουσική Εκπαίδευση (Dalcroze, Orf, Kodály) αλλά και η yoga και το tai-chi. Πρέπει να σημειωθεί, ότι παρά τις γενικότερες τάσεις που επικρατούν σήμερα στο χώρο της Χορωδιακής Εκπαίδευσης, η μέθοδος BodySinging δεν ασχολείται με τη χρήση χορογραφίας κατά τη δημόσια επιτέλεση χορωδιακής μουσικής, αλλά επικεντρώνεται στον τρόπο διδασκαλίας της.
Το πρόγραμμα αυτής της ενότητας περιλαμβάνει πρωινές συναντήσεις (10:00-14:00) κατά τη διάρκεια των οποίων η Dr. Hibbard θα διδάξει τις αρχές της μεθόδου της τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, ενώ τα απογεύματα (19:00-20:45) ακολουθούν πρόβες με τη χορωδία του σεμιναρίου αποτελούμενη από όλους τους συμμετέχοντες.
Β) Διεύθυνση χορωδίας και σύστημα Laban
Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου, η οποία απευθύνεται σε μαέστρους, η Dr. Hibbard θα διδάξει στοιχεία από το σύστημα καταγραφής της κίνησης του Rudolf Laban, όπως οι τέσσερις κινητικοί παράγοντες (βάρος, ροή, χρόνος, χώρος) και τα οκτώ βασικά είδη πηγαίας προσπάθειας (efforts), με σκοπό οι συμμετέχοντες να τα χρησιμοποιήσουν σαν εργαλεία για την ανάπτυξη ενός προσωπικού «λεξιλογίου» κινήσεων σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά σχήματα διεύθυνσης. Για την πρακτική εξάσκηση των μαέστρων θα υπάρχει μικρό φωνητικό σύνολο, ενώ κάθε βράδυ θα υπάρχει πρόβα με τη χορωδία του σεμιναρίου, η οποία αποτελείται από μέλη της Χορωδίας Animato, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν όλες τις μέρες των μαθημάτων. Το σεμινάριο θα κλείσει με μία ανοιχτή στο κοινό συναυλία στην οποία θα διευθύνουν η διδάσκουσα και οι συμμετέχοντες επιμορφούμενοι μαέστροι.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Αντώνη Βερβέρη, πρόεδρο του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου και μαέστρο της Χορωδίας Animato.
τηλ. 6976087969 / email: antonis_ververis@yahoo.com
Προκήρυξη σεμιναρίου-αίτηση συμμετοχής
https://drive.google.com/.../10-ocKIRv6.../view...
MONDAY, 22 AUGUST 2022 AT 10:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου