Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «STEKI 46»


 
Χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου: Είναι γύρω μας, τους βλέπουμε στα πάρκα, στις γωνιές των δρόμων, στα στενά του κέντρου. Νέα παιδιά που κάνουν χρήση ουσιών δίχως καμιά ασφάλεια και γνώση, χωρίς να τηρούν έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ατομικής και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας εν εξελίξει, πολλές φορές με σκληρό τέλος. Συγκλονιζόμαστε μπροστά σ’ αυτή τη σπατάλη ζωής, νιώθουμε βαθιά θλίψη για την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, την εξαθλίωση των εθισμένων σε ουσίες συνανθρώπων μας. Πολλές φορές αισθανόμαστε ανίσχυροι ή και οργισμένοι, γιατί τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν, στην έκταση που θα θέλαμε, αυτή τη μάστιγα της κοινωνίας μας.

Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «STEKI 46», στο κέντρο της πρωτεύουσας, πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα, θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα εξαρτημένα άτομα. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο μπορεί να γίνεται ασφαλής χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπό επιτήρηση και με καθαρά σύνεργα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται κατά το δυνατόν η υγεία των χρηστών και να αποφεύγεται η διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Παρά το μέγεθος του προβλήματος της εξάρτησης, η πρωτοβουλία αυτή μας κάνει να αισιοδοξούμε γιατί, εκτός από τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει, αλλάζει και την οπτική μας απέναντι στον ασθενή-χρήστη. Στόχος πια δεν είναι μόνο η μείωση της βλάβης που προκαλούν οι ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η μέριμνα για την ατομική υγιεινή, τη σίτιση και την ένδυσή του. Με δυο λόγια, η ανακούφιση από την επώδυνη και δυσβάσταχτη καθημερινότητά του.
Μακροπρόθεσμα βέβαια όλοι ευελπιστούμε ότι τα εξαρτημένα άτομα, από τις μονάδες άμεσης βοήθειας και υποστήριξης, θα περάσουν στις οργανωμένες δομές του ΟΚΑΝΑ και στις θεραπείες με υποκατάστατα ή στα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα, με στόχο την πλήρη κοινωνική τους επανένταξη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου