Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων υπό την διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Γιώργο Πέτρου // Μυρτώ Παπαθανασίου - Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.)

 

Τη Μ. Δευτέρα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχτηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.) - Greek Radio Symphony Orchestra. Ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδος ερμήνευσε την Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων υπό την διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Γιώργο Πέτρου.

Μέσα από εξαίσια ποιητικά κείμενα που υμνούν την αγάπη, αποτυπώνουν τη θλίψη, θρηνούν τον θάνατο και εκθειάζουν την πίστη, το έργο απέδωσε μεταξύ άλλων τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.
Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Stavros Niarchos Foundation
📸: Πηνελόπη Γερασίμου
//
The Holy Week was ushered in at the SNFCC with the Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.) - Greek Radio Symphony Orchestra's performance at the Stavros Niarchos Hall. One of Greece’s leading symphonic orchestras presented the Symphony of Sorrowful Songs under the baton of acclaimed conductor George Petrou.
Through exquisite poetic texts that celebrate love, capture sorrow, mourn death and extoll faith, the concert will be expressing, among other things, the emotions spawned along the path from Crucifixion to Resurrection.
This event comes under a grant by the Stavros Niarchos Foundation (SNF).
📸: Pinelopi Gerasimou

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center


 3η Συμφωνία του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκορέτσκι. Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, γνωστό και ως Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων. Μέσα από εξαίσια ποιητικά κείμενα που υμνούν την αγάπη, αποτυπώνουν τη θλίψη, θρηνούν τον θάνατο και εκθειάζουν την πίστη, το έργο θα αποδώσει μεταξύ άλλων τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.

Το πρώτο μέρος της Συμφωνίας βασίζεται σε έναν πολωνικό ύμνο του 15ου αιώνα για τον θάνατο του Ιησού, ενώ το δεύτερο, στο σημείωμα μιας 18χρονης κοπέλας μέσα από το κελί της στην Γκεστάπο. Στο τρίτο μέρος ο συνθέτης αντλεί υλικό από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σιλεσίας. Στους στίχους του εν λόγω τραγουδιού, μια μητέρα αναζητά τον γιο της ο οποίος έχει σκοτωθεί στις εξεγέρσεις κατά των Γερμανών. Το απαιτητικό φωνητικό μέρος η διεθνώς αναγνωρισμένη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου