Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Αποδόθηκε το θραύσμα Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Αποδόθηκε σήμερα στο Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης το θραύσμα #Fagan από το Museo Archeologico Regionale "Antonino Salinas" - Palermo του #Παλέρμο παρουσία του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis

👉Tο θραύσμα θα εκτεθεί στο Μουσείο της #Ακρόπολης για διάστημα 8 ετών ως μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) με προοπτική να παραμείνει μόνιμα (‘sine die’) στο Μουσείο Ακρόπολης, μέσω της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από την Regione Siciliana προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού Ministero della Cultura.
ℹ Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του #Παρθενώνα από πεντελικό μάρμαρο, όπου απεικονίζονται οι θεοί του #Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην #Αθηνά, την Πολιούχο θεά της #Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς #Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό. Tο αριστερό κομμάτι του λίθου βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ το δεξιό στο Βρετανικό Μουσείο.
➡Με ύψος 0,355μ., πλάτος 0,31μ. και πάχος 0,105μ., ανήκε στη συλλογή του Robert Fagan, Βρετανού Πρόξενου στη #Σικελία και στη #Μάλτα, η οποία αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου μεταξύ 1818-1820. Περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Antonino #Salinas το 1836. Από το 2008 έως το 2009, μέσω δανεισμού, επέστρεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι» στο Μουσείο Ακρόπολη
🗣 Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι».
🗣 Η #ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Το δημιούργημα του #Φειδία εκπέμπει ασύγκριτη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή την μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας δικαιούται να δει στην ολότητά της η Ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όχι διαμελισμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.
(...) H επιστροφή των #Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αποτελεί ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτισμικής της κληρονομιάς. Και η μεγαλύτερη δύναμη για την επανένωσή τους είναι η πίστη των ίδιων των ευρωπαίων, όπως και των βρετανών, πολιτών για τη σημασία του Παρθενώνα, του μέγιστου αυτού μνημείου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Διαβάστε αναλυτικά:
👇
Alberto Samonà

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 


Δ. Παντερμαλής, Ν. Σταμπολίδης, K. Μητσοτάκης, Α. Samona, C. Greco, Λ. Μενδώνη
Κυριάκος Μητσοτάκης, Λίνα Μενδώνη στην τοποθέτηση του θραύσματος
Το θραύσμα Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου