Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Νικόλας Κ. Λάος: Το Σουηδικό Τάγμα των Ελευθεροτεκτόνων

 

Ορισμένοι φίλοι μού ζήτησαν λίγα λόγια για τον Σουηδικό Τύπο, σε συνέχεια της αμέσως προηγούμενης ανάρτησής μου για τους τεκτονικούς ιπποτικούς βαθμούς. Ιδού λοιπόν λίγα λόγια, καθώς ο Σουηδικός Τύπος αποτελεί έναν ξεχωριστό, ιδιόμορφο τεκτονικό τύπο (γενικώς, όπως λέω συχνά, δεν υπάρχει ένας Τεκτονισμός στον κόσμο, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί Τεκτονισμοί):

Το Σουηδικό Τάγμα των Ελευθεροτεκτόνων: Στη Σουηδία, η πρώτη Μεγάλη Στοά ελευθεροτεκτόνων ιδρύθηκε το 1760 υπό την καθοδήγηση του γερμανικής καταγωγής ελευθεροτέκτονα και λογίου Καρλ Φρίντριχ Έκλεφ (Carl Friedrich Eckleff) και του Δούκα Καρόλου του Σέντερμανλαντ (Duke Karl of Södermalmland), ο οποίος αργότερα στέφθηκε Βασιλέας της Σουηδίας με το όνομα Κάρολος Γ´ (Charles III of Sweden). Το Σουηδικό Τάγμα των Ελευθεροτεκτόνων (στα σουηδικά, «Svenska Frimurare Orden»), γνωστό και ως ο Σουηδικός Τύπος (Swedish Rite), διατελεί υπό την άμεση πατρωνία του Σουηδικού Στέμματος, διατηρεί στενές σχέσεις με την Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας, αποκαλεί όλες τις Συμβολικές Στοές του «Στοές του Αγίου Ιωάννη», έχει έντονες αναφορές στα Σταυροφορικά Τάγματα των Αγίων Τόπων, δέχεται ως μέλη του μόνο χριστιανούς στο θρήσκευμα, έχει μια έντονα μυστικιστική ατμόσφαιρα και είναι οργανωμένο σε μια ενιαία ιεραρχία ένδεκα βαθμών διαιρεμένων σε τέσσερεις τάξεις ως εξής:
Πρώτη Τάξη: Οι Βαθμοί του Αγίου Ιωάννη (δηλαδή, του Συμβολικού Τεκτονισμού):
(1ος ) Μαθητής.
(2ος) Εταίρος της Τέχνης.
(3ος) Διδάσκαλος Τέκτων: Στον τρίτο βαθμό, ο Σουηδικός Τύπος πληροφορεί τον Διδάσκαλο Τέκτονα ότι είναι καθήκον του να καταπολεμά την απιστία-αθεΐα, τη δεισιδαιμονία και τη βία, και ότι μόνο εκείνοι οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να νικήσουν αυτά τα τρία κακά με τα όπλα της φύσης, της θρησκείας και της πεφωτισμένης ισχύος είναι άξιοι να εισέλθουν σε Στοά Διδασκάλων Τεκτόνων.
Δεύτερη Τάξη: Οι Βαθμοί του Αγίου Ανδρέα (δηλαδή, σκωτικής αναφοράς και παράδοσης):
(4ος) και (5ος) Λίαν Σεβάσμιος Μαθητής (Very Worshipful Apprentice) και Εταίρος του Αγίου Ανδρέα (Fellow of St. Andrew): πρόκειται για ένα διπλό βαθμό.
(6ος) Έκλαμπρος Σκώτος Διδάσκαλος του Αγίου Ανδρέα (Illustrious Scottish Master of St. Andrew): Αυτός ο βαθμός περιλαμβάνει μια ανασκόπηση του τρίτου βαθμού του Συμβολικού Τεκτονισμού και αφηγήσεις παρόμοιες με εκείνες που περιλαμβάνονται στο τυπικό της Τάξης της Ιερής Βασιλικής Αψίδας της Ιερουσαλήμ. Εξ ου και ο έκτος βαθμός του Σουηδικού Τύπου έχει ως Ιερή του Λέξη τη λέξη Γιαχβέ.
Τρίτη Τάξη: Οι Περιστυλιακοί Βαθμοί:
(7ος) Λίαν Έκλαμπρος Αδελφός, Ιππότης της Ανατολής (Very Illustrious Brother, Knight of the East).
(8ος) Εκλαμπρότατος Αδελφός, Ιππότης της Δύσης (Most Illustrious Brother, Knight of the West).
(9ος) Πεφωτισμένος Αδελφός της Στοάς του Αγίου Ιωάννη (Enlightened Brother of St. John’s Lodge).
(10ος) Λίαν Πεφωτισμένος Αδελφός της Στοάς του Αγίου Ανδρέα (Very Enlightened Brother of St. Andrew’s Lodge): Στον δέκατο βαθμό, ο Σουηδικός Τύπος τονίζει το μυστήριο της αγάπης, διδάσκοντας τα εξής: Όλοι οι άξιοι αδελφοί του Αγίου Ιωάννη (όπως αποκαλούνται τα μέλη του Συμβολικού Τεκτονισμού στο πλαίσιο του Σουηδικού Τύπου) αποσκοπούν στο να πλησιάσουν την αλήθεια και το τέλος, το έσχατο νόημα του είναι, και γνωρίζουν ότι η Στοά που θα τους προσφέρει αυτή την υπέρτατη μύηση δεν είναι ένα τεχνητό γήινο κατασκεύασμα, αλλά η θρησκευόμενη συνείδηση του κάθε γνήσιου τέκτονα καθ’ εαυτή θα ανοίξει εκείνη τη Στοά εντός της οποίας θα επιτευχθεί η υπέρτατη μύηση. Σύμφωνα με το τυπικό του δεκάτου βαθμού του Σουηδικού Τύπου, οι πραγματικοί τέκτονες γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στον κύκλο της δύναμης που ενεργεί από το κέντρο της αιώνιας αγάπης διά μέσου κάθε κτίσματος και επιστρέφει στο αιώνιο κέντρο αυτού του αοράτου κύκλου, και ελπίζουν ότι θα εναρμονιστούν με αυτή τη δύναμη και θα την ακολουθήσουν. Το τυπικό του δεκάτου βαθμού του Σουηδικού Τύπου διευκρινίζει ότι τα κλειδιά που ανοίγουν τη θύρα που οδηγεί σε αυτή τη μυστική πορεία προς το Φως βρίσκονται στην αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και ειδικώς στα εξής λόγια του αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή: «Αγαπητοί, ας αγαπούμε ο ένας τον άλλον, επειδή η αγάπη προέρχεται από τον Θεό• και καθένας που αγαπά έχει γεννηθεί από τον Θεό και γνωρίζει τον Θεό» (Α´ Ιωάννη 4:7). Η Ιερή Λέξη του δεκάτου βαθμού του Σουηδικού Τύπου είναι η φράση «Veniet vindex templi Jehova» (που σημαίνει ότι θα έλθει ο υπερασπιστής του ναού του Γιαχβέ και προσκαλεί τα μέλη αυτού του βαθμού σε μια πνευματική Σταυροφορία).
Τετάρτη Τάξη: Ο Μέγας Διδάσκαλος και τα υπόλοιπα μέλη της ανωτάτης διοίκησης του Τάγματος φέρουν τον 11ο διοικητικό και τιμητικό βαθμό:
(11ος) Ιππότης Ταξιάρχης του Ερυθρού Σταυρού (Knight Commander of the Red Cross). Ο ερυθρός σταυρός είναι το χαρακτηριστικό ιστορικό σύμβολο των Ναϊτών Ιπποτών.
Παρατίθενται φωτογραφίες από αντίστοιχες αίθουσες εργασίας (Μέγας Ναός, Στοά, Περιστύλιο του Σουηδικού Τύπου) Nicolas Laos

DrNicolas Laos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου