Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

«Όταν ο Σιμενόν έφτασε στο Παρίσι… (Ζορζ Σιμενόν, Ζοζεφίν Μπέικερ, Φρίντα Κάλο)» του Πέτρου Γκάτζια

 


Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε τηλεφωνήσει κάποτε στον Ζορζ Σιμενόν για συνεργασία, αλλά του είπαν ότι δεν μπορούσε να του μιλήσει, επειδή ήταν απασχολημένος… γράφοντας ένα μυθιστόρημα. «Δεν πειράζει», απάντησε ο μετρ του τρόμου. «Θα περιμένω!» Το αν έγινε τελικά το τηλεφωνικό ραντεβού, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Εκείνη την εποχή, ο Βέλγος συγγραφέας ζούσε στο Παρίσι. Είχε φτάσει με το τρένο, ένα παγωμένο πρωινό του Δεκεμβρίου, το 1922. Πλησίαζαν Χριστούγεννα και ο Σιμενόν, πολύ νέος ακόμη, προσπαθούσε να βρει τα συγγραφικά του βήματα. Η Πόλη του Φωτός έμοιαζε κατάλληλη για όλα. 

Έμεινε στο Παρίσι μέχρι το 1939 και μέσα στη δεκαετία 1923-1933 έγραψε περισσότερες από 200 αστυνομικές ιστορίες με ψευδώνυμα, για να εξασφαλίσει την καθημερινή του επιβίωση. Από το 1931 μέχρι το 1934, όμως, έγινε διάσημος γράφοντας 19 βιβλία με ήρωα τον επιθεωρητή Μεγκρέ.

Επισήμως παντρεύτηκε δύο φορές, αλλά είχε και επίσημες ερωμένες. Μία από τις διασημότερες σχέσεις του ήταν αυτή με την αμφισεξουαλική αρτίστα της εποχής, τη μαύρη Αφροδίτη, όπως την αποκαλούσαν, το μαύρο πετράδι, την Κρεολή θεά, τη Ζοζεφίν Μπέικερ.

Την είχε γνωρίσει σε παράστασή της το 1925, όταν βρισκόταν και εκείνη στο Παρίσι, έχοντας εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε ήδη προκαλέσει φρενίτιδα χορεύοντας ημίγυμνη, φορώντας μόνο μπανάνες. Μέσα σε μια νύχτα είχε καταφέρει να κάνει όλη την πόλη να μιλάει για κείνη. Οι νεαροί τραγουδούσαν μεθυσμένοι στους δρόμους ποθώντας το κορμί της, ο Πικάσο επιθυμούσε να τη ζωγραφίσει και ο Ζαν Κοκτό την ήθελε για πρωταγωνίστρια στις ταινίες του. Εκείνη όμως βρέθηκε στην αγκαλιά του Σιμενόν. Η φωτογραφική κάμερα μάλιστα τους είχε καταγράψει και σε βραδινή έξοδο, μαζί με τους συντρόφους τους.

Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, η Μπέικερ θα δώσει και πάλι τροφή για κουτσομπολιά. Θα ερωτευτεί τη Φρίντα Κάλο, η οποία μόλις είχε φθάσει στο Παρίσι αφενός γιατί το Λούβρο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει πίνακά της, αφετέρου γιατί ήθελε να ξεφύγει από τον εξίσου άπιστο σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα.

Η ερωμένη του Σιμενόν, η οποία είναι πλέον η πρώτη μαύρη γυναίκα που ενταφιάστηκε στο γαλλικό Πάνθεον, θα γράψει το 1931 και ένα βιβλίο: Το αίμα μου στις φλέβες σας, αυτός είναι ο τίτλος της αλληγορικής νουβέλας. Μέσα από μια μελοδραματική ιστορία προσπαθεί να δείξει ότι δεν πρέπει να έχουμε προκατάληψη για τους ανθρώπους και τις επιλογές τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να μιλήσει για τον μπερδεμένο εαυτό της.

Από την άλλη, το σημαντικότερο στη ζωή του Σιμενόν –εκτός από τα βιβλία του– ήταν οι σχέσεις του με τις γυναίκες. Στο τέλος της ζωής του έλεγε σχεδόν με έπαρση ότι είχε κοιμηθεί με τουλάχιστον 10.000 ερωμένες – το 80% απ’ αυτές ιερόδουλες. Όπως σχολίαζε: «Πραγματικά με πόνο σκέφτομαι ότι υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες σ’ αυτόν τον κόσμο, τις οποίες δεν θα γνωρίσω ποτέ».

Πέτρος Γκάτζιας, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

https://diastixo.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου