Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών με αφορμή την Επέτειο 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας:

 


Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών με αφορμή την Επέτειο 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας:

Εξοχώτατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Είναι βαθύτατη η συγκίνηση και η χαρά μου που με την ευκαιρία του σημερινού συνεδρίου επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, με ολόκληρη την οικογένεια του Κολλεγίου και τους ξεχωριστούς καλεσμένους του, ανάμεσά τους δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και συντονιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, που προκάλεσαν και την αναβολή του συνεδρίου αυτού τον Νοέμβριο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δίνουν την δική τους απάντηση μέσα από τη συμμετοχή τους, με ενθουσιασμό και αγάπη για την πατρίδα μας, με όραμα και αξίες, με δίψα για γνώση και συνεργασίες, ότι ο ζήλος και η θέληση δεν σταματούν ποτέ!
Η νέα γενιά της χώρας μας για άλλη μια φορά στέλνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και γεμίζει την καρδιά μας με υπερηφάνεια, ελπίδα και κουράγιο.
Το Ίδρυμά μας συμμετέχει με χαρά σε αυτή την ξεχωριστή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».
Το έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι το μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς, αφήνοντάς μας αιώνια παρακαταθήκη ότι η ψυχή και το φρόνημα είναι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου.
Οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι πλέον γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι μόνο οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν.
Και αυτό το καταπληκτικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 2500 χρόνια, συνεχίζεται στον σημερινό κόσμο, με τα οράματα μιας κοινωνίας που μέσα από την μάχη με την πανδημία, επιθυμεί να βγει πιο ανθρώπινη και πιο ενωμένη.
Το μήνυμα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ομοψυχίας, της γενναιότητας, το μήνυμα της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο για τον οποίο αξίζει ν’ αγωνίζεται κανείς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου, την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της το Επετειακό Έτος και μας στήριξε σε κάθε μας βήμα! Την ευχαριστώ για τη βαθειά της ευαισθησία που εκφράζεται και σήμερα με την παρουσία της στο Συνέδριο αυτό, παρά το βεβαρημένο της πρόγραμμα, και με την επιθυμία της να επικοινωνήσει μαζί σας, με όλους εσάς τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς. Είναι πραγματικά συγκινητικό!
Μου δίνει μεγάλη χαρά, επίσης, το γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριο αυτό κατόπιν πρόσκλησης του Κολλεγίου. Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, για τη διαρκή πολύτιμη στήριξή της σε κάθε εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Επετειακού Έτους, όπως η σημερινή, καθώς και του Ιδρύματός μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την εξαιρετική αυτή οργάνωση, θα ήθελα να απευθύνω στο Κολλέγιο Αθηνών, στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κυρία Αννίκα Παπαντωνίου, τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ακαδημαϊκό καθηγητή Κώστα Συνολάκη, τον Πρόεδρο και τα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Κολλεγίου!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, και από την πλευρά μου, στα σχολεία, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, από το Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών ως τα Κοκκινοχώρια της Κύπρου, και από την Κωνσταντινούπολη ως την αγαπημένη μου πατρίδα την Ερμιόνη, και τόσα μέρη της Ελλάδας, που μας γεμίζουν συγκίνηση και χαρά!
Αγαπημένοι μου μαθητές και μαθήτριες,
Μην ξεχάσετε ποτέ ότι οι Έλληνες είμαστε ίδιοι στα βάθη των αιώνων! Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε ο κόσμος χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι «Θερμοπύλες» να αλλάζουν, εμείς όμως είμαστε εκεί. Και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια σας για να πλάσετε τον κόσμο όπως τον οραματίζεστε!
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο, στις προσπάθειές σας και στις εξετάσεις σας που θα ανοίξουν τους ορίζοντες για να κατακτήσετε τα όνειρά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου