Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


 Ξεκινήσαμε την κοινή μας πορεία ως μέλη της παραδοσιακής ηπειρωτικής ζυγιάς και παράλληλα το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου το 2000. Η ζυγιά μας διατηρεί την μορφή των παραδοσιακών κομπανιών όπως αυτές εμφανίζονται στην επίσημη δισκογραφία από το 1922 και μέχρι σήμερα περιλαμβάνοντας τα όργανα :

κλαρίνο ( Πλαστήρας Ηλίας ) βιολί ( Γκόγκος Γιώργος ) λαούτο ( Κωνσταντής Δημήτρης ) και ντέφι - κρουστά ( Ζώης Διονύσης ).
Υπήρχε εσωτερική ανάγκη στον καθένα μας προφανώς να γίνει μέλος μιας ορχήστρας όπου να υπάρχει κοινό άκουσμα αισθητική και να αποτελέσει το πλαίσιο όπου ο καθένας να μπορεί να εκφραστεί καλλιτεχνικά και δημιουργικά έχοντας τους κατάλληλους συνεργάτες-συνοδοιπόρους.
Η ηπειρωτική μουσική παράδοση έχει σημαντική αξία από την οποία ο καθε μουσικός αντλεί ότι αισθητικά των κεντρίζει και το χρησιμοποιεί ως στοιχείο στην δική του εποχή για μια νέα δημιουργία του σήμερα. Όλα τα στοιχεία του παρελθόντος δεν προχωράνε απόλυτα ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που πλέκεται μαζί με το παλιότερο και δημιουργεί μια νέα αισθητική φόρμα. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει το παίξιμο μας.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η μουσική που παίζουμε έχει λόγο ύπαρξης και παίρνει σάρκα και οστά στις ψυχές των ανθρώπων μέσα από την άμεση διάδραση και σχέση οργανοπαίκτη και γλεντιστή στο Χοροστάσι των μεγάλων πανηγυριών της Ηπείρου όπως και των κοινωνικών εκδηλώσεων που συνοδεύονται απαραίτητα με την παρουσία μουσικής ( γλέντια, γάμοι κ.α )
Πέρα από το τοπικό όμως ιδίωμα της Ηπείρου η εσωτερική καλλιτεχνική ανησυχία για την γενικότερη ελληνική παραδοσιακή μουσική όπως και η συνεργασία μας με χορευτικούς συλλόγους σωματεία από όλη την Ελλάδα μας δημιούργησε την ανάγκη ενασχόλησης και μελέτης με ένα πανελλήνιο ρεπερτόριο σκοπών και τραγουδιών, το οποίο είναι πλέον ζητούμενο για τον λαϊκό πρακτικό οργανοπαίκτη του σήμερα.
Δραστηριοποιούμαστε κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ηπείρου όπως επίσης λαμβάνουμε μέρος σε εκδηλώσεις χορευτικών συλλόγων και παραστάσεις παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ( εκδηλώσεις ομογενών ).

οργάνωση Αλέξανδρος Σαντάρμης
είσοδος 5 ευρώ
κρατήσεις 210 2533896 
SUNDAY, MAY 29, 2022 AT 2:30 PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου